publicat în: Arhivă

Un oficial al Bisericii Ortodoxe Sarbe recunoaste ca i-a propus lui Karadzic sa se ascunda

Radovan_KaradzicLacasuri Ortodoxe: din Podgorica (Muntenegru)
Un inalt oficial al Bisericii Ortodoxe Sarbe a declarat ca i-a propus liderului politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, sa se ascunda in timp ce era cautat de justitia internationala, a raportat joi, 5 mai 2011 o televiziune muntenegreana.

Mitropolitul de Muntenegru si Litoral al Bisericii Ortodoxe Sarbe (SPC), Amfilohije, a declarat pentru TV Vijesti ca i-a propus personal, in 1995, lui Radovan Karadzic, sa se ascunda in Muntenegru.

“Il stiu pe Radovan (Karadzic) de ani de zile si suntem prieteni. Am citit poezia acestuia, ii cunosc familia. Nu poti renunta asa usor la o prietenie”, a declarat el.

“I-am spus la un moment dat: Radovan, daca ai de gand sa te ascunzi undeva, vino in Muntenegru”, a declarat Episcopul Amfilohije, indicand faptul ca Radovan Karadzic a refuzat propunerea sa.

Clericul a mai spus ca n-a vazut nimic in neregula in gestul sau.

Radovan Karadzic este judecat pentru genocid, de catre Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, dat fiind rolul acestuia in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), aminteste o scrisoare AFP.

Amfilohije este in general considerat un episcop ce apartine “miscarii conservatoare” a Bisericii Ortodoxe Sarbe, apropiat al nationalistilor.

Radovan Karadzic a fost arestat in iulie 2008, dupa 12 ani in care a stat ascuns.

Razboiul bosniac a lasat in urma 100.000 de morti si 2.2 milioane persoane stramutate.