Justitia americana decide pentru intaia oara citarea in instanta, ca martor, a Vaticanului, intr-un caz de pedofilie, in calitate de angajator

Lacasuri Ortodoxe: din Chicago
Vaticanul va trebui sa isi prezinte documentele interne in fata instantelor americane, care urmaresc sa examineze calitatea acestuia de “angajator”, in cazul unui preot acuzat de pedofilie, in Oregon (nord-vest).

Un tribunal civil american decide astfel, pentru intaia oara, sa citeze Vaticanul ca martor in acest caz, care dateaza din 1965.

“Aceasta este o decizie monumentala si istorica”, a declarat Jeff Anderson, avocat al persoanei aflate in spatele acestui caz. Aceasta din urma, care ramane anonima, pretinde ca a fost abuzata sexual de catre Andrew Ronan, un preot care s-a confruntat deja cu acuze de pedofilie asupra copiilor din Irlanda si, ulterior, Chicago.

Se schimba cu adevarat peisajul juridic”, a declarat Anderson pentru AFP. “O usa s-a deschis, iar Vaticanul se poate face responsabil si poate fi tras la raspundere, ca niciodata pana acum”.

Victima a acuzat Vaticanul ca nu l-a caterisit pe preot sau cel putin nu l-a sanctionat si eliminat dupa prima agresiune. Un prim judecator a considerat ca Vaticanul poate fi urmarit penal in calitate de angajator, in ce priveste transferul preotului – decizie luata insa la nivel de dioceza. Vaticanul a apelat la Curtea Suprema.

In iunie anul trecut, cea mai mare instanta din SUA a tinut partea judecatorului in pronuntarea privind recunoasterea imunitatii diplomatice a Vaticanului.

Citand astazi Vaticanul ca martor, un judecator din SUA se angajeaza, pentru prima data, sa patrunda prin aceasta usa deschisa de Curtea Suprema.

In acest sens, judecatorul din Oregon, Michael Mosman, a solicitat Vaticanului o serie de informatii privind normele interne ale bisericii, legate de conducerea preotilor, de numirea acestora, de transferarea lor, de responsabilitati si de excomunicarea in cazurile de agresiune sexuala.

Prin apelul sau catre Curtea Suprema, Biserica Catolica sustine ca, intrucat Papa se afla in capul ierarhiei spirituale a preotilor din intreaga lume, acesta nu poate fi niciodata considerat ca angajator, orice raspundere materiala revenind diocezei.

Pentru Jeffrey Lena, avocatul american al Vaticanului, jocul nu pare pierdut. Avocatii intentioneaza sa reziste la anumite cereri ale justitiei.

“Problema centrala in acest caz, ramane daca Biserica poate fi considerata, sau nu, angajator al acestui barbat, in perioada in care au avut loc faptele, si in opinia noastra, nu este cazul”, a adaugat acesta.

Legislatia statului Oregon are o interpretare larga a relatiei angajator-angajat. Cu toate acestea, se pare ca este putin probabil ca reclamantii sa aiba succes.

“In cazul in care se poate demonstra o astfel de legatura, existenta intre preot si Vatican, acest lucru ar fi devastator pentru Vatican, care detine mult mai multe resurse decat o singura dioceza”, a declarat Charles Zech, director al centrului de cercetare privind pozitia Bisericii, la Universitatea Catolica din Villanova, Pennsylvania.

In Statele Unite, opt episcopi, inclusiv cel din Oregon, au fost ruinati in urma unor plangeri privind abuzurile sexuale ale unor preoti.

Daca va castiga sau nu, reclamantul din acest caz va stabili un precedent.

“Din punctul de vedere al Vaticanului, cazul este unul foarte problematic”, a declarat Charles Zech. Vaticanului nu i-a placut niciodata sa-si etaleze dosarele inaintea altcuiva, chiar si cat de putin, deci este o problema”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.