Mesajul regelui Carol I pentru Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Mesajul regelui Carol I pentru Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

?edinta de primavara din anul 1885 a Sfantului Sinod al Bisericii Autocefale Ortodoxe Romane a fost deschisa cu mesajul regelui Carol I, prin care suveranul tarii cataloga recunoasterea autocefaliei Bisericii drept ‘un fapt de mare Insemnatate’:


Sunt fericit a anunta Prea Sfintiilor Voastre, ca autocefalia seculara a Bisericii ortodoxe romane a capatat binecuvantarea Sanctitatii Sale Patriarhului Ecumenic, si ca astfel pozitia Bisericii romane, egal Indreptatita cu celelalte Biserici ortodoxe autocefale, surorile ei de aceeasi credinta si de acelasi rit, se afla bine definita’.

Totodata, aprecia buna colaborare dintre Biserica si guvern In aceste actiuni diplomatice fata de Patriarhia Ecumenica:

Acest bun rezultat l-am obtinut prin staruintele Guvernului Meu, cu concursul luminat si patriotic al Prea Sfintilor Mitropoliti si Episcopi ai Bisericii romane si gratie Inaltelor simtaminte de adevarata fratie crestineasca, ce Insufleteste pe Sanctitatea Sa Ioachim IV si pe Sfantul sau Sinod’.

In continuare, suveranul tarii recunostea rolul Bisericii Ortodoxe In statul pe care Il conducea: ‘Biserica, din a carei aparare In secolele trecute Romanii Isi fac gloria lor, a fost totdeauna nedeslipita de destinele tarii. Patruns de acest adevar istoric si cunoscand credinta nestramutata a poporului In religia lui stramoseasca, din cea Intai zi si In tot timpul Domniei Mele am avut dinaintea ochilor Mei un tel constant, marirea si Intarirea Bisericii romane, pentru ca ea sa ramana acea mare institutie nationala de Stat, pe care poporul roman sa se poata totdeauna sprijini’.

Prin aceasta, asigura Bisericii sprijinul neconditionat al statului: ‘?ara Intreaga Isi are ochii tintiti asupra acestei sfinte adunari. Cunosc simtamintele religioase si patriotice, de care este Insufletit Sfantul Sinod, si de aceea guvernul Meu Il va sprijini In toate masurile, ce va lua In Intelegere cu dansul si care duc la Implinirea scopului, ce urmarim cu totii – Intarirea si marirea Bisericii si a patriei.

Acestea fiind spuse, ‘eu declar deschisa sesiunea de primavara a Sfantului Sinod al Bisericii ortodoxe romane’. ‘Dat In Castelul Peles In 1 Mai, anul 1885’, semneaza regele Carol I (Articol publicat In „ ‘Ziarul Lumina’” din data de 10 aprilie 2010).

extras din materiale puse la dispozitie de Patriarhia Romana

©redactare Teo-Christian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.