Ierburi de leac / Expozitie Mariana Gheorghiu-Badeni – o noua actiune in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

afis IERBURI DE LEACIerburi de leac / Expozitie Mariana Gheorghiu-Badeni la Muzeul National al Taranului Roman

7 – 31 iulie, sala Irina Nicolau / Vernisaj: 7 iulie, ora 18.00

„Ierburi de leac”… adunate in chivoturi si apoi brodate cu fire pretioase pot fi vazute din 7 iulie in sala Irina Nicolau de la Muzeul National al Taranului Roman.

Un caier al frumosului este rasucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, dupa un traseu scandinav, o ampla expozitie de obiect-broderie in fibre si materii vegetale, ansamblu premiat de Uniunea Artistilor Plastici in 2006. Este un univers uimitor al resacralizarii vestigiilor gospodariei rustice in artele fibrei si prin ingeniosul reasamblaj al artei obiectuale.


O mare timida, frematatoare si dextera, s-a cuibarit sub scutul frumosului gasit in risipa naturii. incepand prin a-si transfigura umila camaruta prin alcatuiri obiectual-vegetale, Mariana Gheorghiu-Badeni a scapat relativ tarziu din asperitatile vietii pentru a rodi in caminul artei.

Persoana balaie a artistei, cu cap de spiridus al fanetii, imbracata in camesoi brodat, ar fi trebuit sa se intalneasca la timp cu Irina Nicolau, moasa spiritului nastrusnic de la Muzeul Taranului Roman. Le desparteau, ca varsta, doar un an si o primavara.

Iar din 3 iulie numaram, din pacate, noua veri de la denumirea excelentei sali de expozitie „Irina Nicolau”, in memoria celei care s-ar fi bucurat acum de etalarea „Ierburilor de leac” dinspre Badenii Cotnarilor. Amintirile din gradina (pernute cu plante uscate, prinse in plasa de ciorap si brodate apoi somptuos) sau Cadelnitele din colaci de fan l-ar fi narcotizat si pe scriitorul Frantei profunde, Jean Giono.

Pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, curator Aurelia Mocanu

Parteneri media: Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.LiterNet.ro, Observator cultural, Cultura, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.