Patriarhul Maxim al Bulgariei implineste 40 de ani de la intronizare

Patriarhul Maxim al Bulgariei Patriarhul Maxim, nascut Marin Naidenov Minkov, in data de 29 octombrie 1914, in Oresak, implineste 40 de ani de la momentul intronizarii sale in scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

Conform datelor oferite Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe, de catre reprezentanti ai Patriarhiei Bulgariei, acesta a fost al doilea, dintre cei doi copii ai lui Naiden Minkov Rasev, dar foarte putin se stie despre trecutul parintilor sai. A fost educat in satul sau de munte, natal, Oresak, iar imediat dupa copilarie a devenit ucenic de calugarie in Manastirea Troian, studiind si Teologie Ortodoxa la Universitatea din Sofia. A primit darul preotiei in anul 1941, devenind Secretar General al Sfantului Sinod in 1955 si episcop titular de Branit, in 30 decembrie 1956, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.


in 1960, el a fost ales Mitropolit de Loveci, in data de 30 octombrie, si in acest timp, in ciuda atmosferei de persecutie instituita de Todor Jivkov, Maxim a fost capabil sa castige destule favoruri din partea Biroului Politic, fiind ales ca Patriarh pe 4 iulie 1971, dupa ce Patriarhul Chiril s-a mutat la Domnul.

Lunga sa perioada de conducere a fost una destul de plina de probleme – chiar si dupa prabusirea comunismului, mai putin de 1% dintre ortodocsii din Bulgaria mergand la Biserica in mod regulat.

La inceputul anilor 1990, o schisma in Biserica Bulgara a fost stimulata de Uniunea Fortelor Democrate, care guverna, pornind de la invocarea cooperarii Patriarhului Maxim cu fostul regim. Cu toate acestea, Maxim a reusit sa preia controlul asupra majoritatii parohiilor, prevenind orice amenintare schismatica in cadrul Bisericii. Fractiunea impotriva lui Maxim, fondase deja Biserica Ortodoxa Bulgara – Sinodul Alternativ (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
Cu ocazia implinirii celor 40 de ani de patriarhala conducere, intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, i-a adresat Patriarhului Maxim al Bulgariei, astazi, 4 iulie 2011, un mesaj de felicitare, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

Vizitatorii si abonatii Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe, l-au putut vedea slujind pe Patriarhul Bulgariei, cu ocazia hramului Sfintei Manastiri Halmyris – Sfintii Mucenici Epictet Preotul si Astion Diaconul, in 8 iulie 2009.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.