Viziune despre unitatea crestina

papa benedict al XVI-lea si Patriarhul Ecumenic Bartolomeu IPapa Benedict al XVI-lea, “un Papa al unitatii crestine”

in data de 28 iunie 2011, o delegatie din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a facut o vizita traditionala la Roma, ocazionata de sarbatoarea Sfintilor Apostoli, Petru si Pavel. Dintre comentariile aparute in mai multe publicatii din presa occidentala, in posesia carora a intrat si Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citam:

“Asa cum se clatina Occidentul in, ceea ce Papa Benedict al XVI-lea numea, o dictatura a relativismului, tot asa plinatatea adevarului revelat in Iisus Hristos, asa cum se gaseste El in Biserica Sa, o poate salva de la propria distrugere. Lumea are nevoie de Biserica, de o respiratie cu ambii plamani, Estul si Vestul, pentru a deveni din nou un suflet in acest secol care si-a pierdut busola morala”.

– un articol tradus, alcatuit si redactat KSLCatalin, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Sub titlul, Papa Benedict este “Papa al Unitatii Crestinilor”, presa occidentala mai aminteste:

“in primul sau mesaj papal, el a spus ca, “hraniti si sustinuti de Euharistie, catolicii se simt incurajati sa depuna eforturi pentru o deplina unitate, fata de care Hristos a exprimat atat de ardent speranta. Succesorul lui Petru stie ca trebuie sa devina, in special, responsabil de dorinta Stapanului sau Divin Suprem. intr-adevar, el este incredintat cu sarcina de a-i intari pe frati (cf. Lc 22: 32). Cu constientizare deplina, prin urmare, la inceputul ministerului sau in Biserica de la Roma, pe care Petru a scaldat-o in sangele Sau, succesorul actual al lui Petru, isi asuma ca sarcina a sa principala obligatia de a munci neobosit pentru reconstructia unitatii depline si vizibile dintre toti urmasii lui Hristos. Aceasta este ambitia sa, si datoria sa”.

(…)

“El a pus angajamentul fata de comuniunea deplina a Bisericii pe prim-planul papalitatii sale. Acest lucru este deosebit de evident in lucrarea sa de dragoste, respect si de deschidere repetata fata de fratii nostri ortodocsi, pe care ii recunoastem ca o Biserica deplina, si ai caror preotii si ale caror Sfinte Taine le recunoastem, de asemenea. Exista o colaborare tot mai mare intre Bisericile Ortodoxa si Catolica, in eforturile de a incetini prabusirea influentei crestine in cultura europeana. Acestea sunt alte semne ale Duhului, care lucreaza in aceste Biserici, impingandu-le de-a lungul drumului lor spre restabilirea comuniunii” – aminteste o publicatie catolica occidentala – o copie a articolului intrand si in posesia redactiei noastre.

Va prezentam in continuare si textul integral al mesajului sau, adresat delegatiei ortodoxe:

Iubiti frati in Hristos,

Sunteti bineveniti la Roma cu ocazia Sarbatorii Patronilor acestei Biserici, Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Este deosebit de placut pentru mine sa va salut cu cuvintele pe care Sfantul Pavel le-a adresat crestinilor din acest oras: “Dumnezeul pacii sa fie cu voi cu toti” (Romani 15:32). ii multumesc din tot sufletul Venerabilului Frate, Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I si Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, carora doresc sa le transmiteti acest mesaj, iubiti frati, ca reprezentanti ai acestora aici, cu noi la aceasta sarbatoare solemna.

Domnul Iisus Hristos, aratandu-se ucenicilor Sai dupa invierea Sa, le-a dat misiunea de a fi martori ai Evangheliei mantuirii. Apostolii si-au indeplinit aceasta misiune cu fidelitate, demonstrand credinta lor in Hristos Mantuitorul si dragostea lor fata de Dumnezeu Tatal, pana la sacrificiul sangeros al vietii lor. in acest oras al Romei, Apostolii Petru si Pavel au trait martiriul lor, iar de atunci mormintele lor au fost obiect de veneratie.

Participarea dumneavoastra la sarbatoarea noastra, asemenea prezentei reprezentantilor nostri in Constantinopol, la sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, manifesta o prietenie si o fraternitate autentica, care unesc Biserica Romei si Patriarhia Ecumenica, solid fondate pe credinta primita prin marturia Sfintilor Apostoli. Apropierea intima spirituala, pe care o experimentam de fiecare data cand ne intalnim, este pentru mine un motiv de mare bucurie si de recunostinta fata de Dumnezeu. in acelasi timp, insa, incompleta comuniune care deja ne uneste, trebuie sa creasca, pana cand atinge deplina unitate vizibila.

Noi urmam cu mare atentie lucrarile Comisiei Mixte de Dialog Teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa, ca un intreg. Din punct de vedere pur uman, cineva ar putea avea impresia ca dialogul teologic are probleme in progresare. in realitate, ritmul dialogului este legat de complexitatea temelor discutate, care necesita un efort extraordinar de studiu, de reflectie si de deschidere reciproca.

Suntem chemati sa continuam acest curs, impreuna, in caritate, invocand lumina si inspiratia Duhului Sfant, avand certitudinea ca El doreste sa ne conduca spre implinirea integrala a lui Hristos: “ca ei sa fie una” (Ioan 17:21 ). Le sunt deosebit de recunoscator tuturor membrilor Comisiei Mixte si, in special, co-presedintilor, IPS Mitropolitul Ioannis de Pergamon si Cardinalul IPS Kurt Koch, pentru devotamentul lor neobosit, rabdarea lor si competenta lor.

intr-un context istoric de violente, de indiferenta si de egoism, multi barbati si femei din timpul nostru se simt pierduti. Tocmai prin aceasta marturisire comuna a adevarului Evangheliei, putem ajuta oamenii din timpul nostru sa redescopere modul in care ajung la adevar. Cautarea adevarului, in fapt, inseamna intotdeauna cautarea dreptatii si pacii, si este o mare bucurie ca sunt martorul unor implicari importante ale Sanctitatii Sale Bartolomeu, pe aceasta tema.

Aderand acestei intentii, care ne este comuna, si reamintind frumosul exemplu al predecesorului meu, Fericitul Ioan Paul al II-lea, as dori sa ii invit pe fratii crestini, reprezentanti ai altor traditii religioase ale lumii, si personalitati ale lumii culturii si stiintei, sa participe in 27 octombrie 2011, in orasul Assisi, la o zi de reflectie, de dialog si de rugaciune pentru pace si dreptate in lume, a carei tema sa fie: “Pelerini spre Adevar, Pelerini spre pace”. Mergand impreuna de-a lungul strazilor orasului Sfantului Francisc, “vom arata un semn de vointa in continuarea avansarii pe calea dialogului si a fraternitatii”.

Eminenta, dragi membrii ai delegatiei, va multumesc din nou pentru prezenta dumneavoastra la Roma, in acest cadru solemn, cerandu-va sa transmiteti salutul meu fratern Venerabilului Frate, Patriarhul Bartolomeu I, Sfantului Sinod, clerului si tuturor credinciosilor Patriarhiei Ecumenice, asigurandu-i de afectiunea mea si de solidaritate Bisericii de la Roma, care astazi isi sarbatoreste fondatorii sai sfinti.

– un articol tradus, alcatuit si redactat KSLCatalin, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.