Apel al liderului Bisericii Catolice Siriace, Ignatie III Younan Youssef, pentru ajutorarea crestinilor din Orient

Ignatius Joseph III Younan Patriarhul Bisericii catolice Siriace Lacasuri Ortodoxe: din PARIS (France Presse)
Apel al liderului Bisericii Catolice Siriace, Ignatie III Younan Youssef, pentru ajutorarea crestinilor din Orient

Patriarhul Antiohian al Sirienilor, Ignatie III Younan Youssef, a solicitat interventia tarilor europene pentru asigurarea securitatii crestinilor din Irak, in timpul unei conferinte de presa la Paris.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Clement Viorel


"in prezent, nu exista niciun loc in Irak unde religia sa fie libera, nu doar pentru crestini, ci pentru toate minoritatile", s-a plans patriarhul: "Este momentul in care comunitatea internationala sa se mobilizeze pentru a veni in ajutor" .

Patriarhul Younan s-a deplasat in Franta pentru a vizita spitalul in care se afla crestinii raniti in atacul asupra Catedralei siriaco-catolice din Bagdad, in 31 octombrie 2010, un eveniment pe care acesta l-a descris ca fiind un "masacru ingrozitor".

El a multumit Frantei pentru gazduirea ranitilor, dar mai presus de toate, vrea ca crestinii sa traiasca in pace in tara lor.

"Trebuie facut totul pentru a preveni emigrarea tinerilor crestini”, a spus el.

Numarul crestinilor din Irak este in continua scadere, multi dintre ei plecand in Bagdad, pentru a trece in Kurdistan, unde sunt protejati de catre autoritatile regionale. De cealalta parte, cei care sunt inca in Bagdad sau in regiunea Ninive (aproape de Mosul), raman suspusi pericolului", a mai spus el.

Patriarhul Younan este liderul Bisericii Catolice Siriace, cu sediul in Beirut, care numara aproximativ 175.000 adepti la nivel mondial, 2/3 fiind in Irak, Siria si Liban. El a fost unul dintre cei doi presedinti delegati ai Sinodului de la Roma, in Orientul Mijlociu, in luna octombrie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.