publicat în: Arhivă

Papa Benedict al XVI-lea doreste sa vada o apropiere mai mare intre catolici si luterani

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
rugaciune luterano-catolica Papa Benedict al XVI-lea doreste sa vada o apropiere mai mare intre catolici si luterani

Papa Benedict al XVI-lea a afirmat astazi, joi, 16 decembrie 2010, ca isi doreste o mai mare apropiere intre catolici si luterani, la aproape 500 de ani dupa schisma, cu ocazia primirii presedintelui Federatiei Luterane Mondiale, Rev. Munib Younan.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"in acesti ani, la aproximativ 500 de ani de la evenimentele din 1517", atunci cand calugarul german Martin Luther s-a separat de catolicism, "luteranilor si catolicilor li se cere sa reflecteze la cele trecute, pentru a vedea ce sta in calea unitatii, conducand la discutii si rugaciuni prin care sa ceara ajutorul Domnului in viitor", a spus Papa, in limba engleza.

El a "salutat" Comisia Mixta Luterano-Catolica pentru Unitate, care "pregateste un text comun".

Acesta a spus ca deceniile de discutii bilaterale "au produs multe roade semnificative", printre care stabilirea "unor legaturi de unitate vizibile, prin dialog teologic si cooperare practica, in special la nivelul comunitatilor locale".

Papa "spera ca aceste activitati ecumenice sa ofere noi oportunitati pentru catolici si luterani, de a duce mai departe in viata lor marturia Evangheliei si lumina lui Hristos in toate dimensiunile societatii".

La 27 de ani de la vizita istorica a predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a vizitat in data de 14 martie 2010 o biserica protestanta din Roma, intr-o intalnire ecumenica cu mostenitorii lui Martin Luther.

Fondata in 1947 in Suedia, Federatia Luterana Mondiala asigura astazi ca reprezinta 145 de biserici in 79 de tari, cu un total de 70 de milioane de crestini. Presedintele acesteia a fost, anterior, sef al Bisericii Evanghelice Luterane din Iordania si Tara Sfanta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010