Patriarhul Kirill, preocupat de dificultatile misiunii ortodoxe din Zona Baltica si Asia Centrala

sedinta a sinodului rus Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii s-a preocupat, la sinodul episcopal de la Moscova, care a avut loc in data de 2 februarie 2011, de problemele intampinate de Biserica Ortodoxa Rusa, in Tarile Baltice si Asia Centrala, precizeaza Interfax.

©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


„Relatiile dintre Biserica Ortodoxa Estona – aflata sub jurisdictia Patriarhiei Moscovei – si Statul Republicii Estone prezinta unele dificultati, care persista in pofida dialogului purtat: mai multe lacasuri ortodoxe sunt transferate Bisericii, fiind inchiriate pe termen lung, insa pot fi folosite numai cu aprobarea Patriarhiei de Constantinopol”, a punctat patriarhul in raportul sau, constatand ca exista un dezechilibru evident in relatiile dintre statul estonian si asociatiile religioase: „mult mai mult sprijin este acordat bisericii luterane si parohiilor de sub jurisdictia Patriarhiei de Constantinopol, desi comunitatea Bisericii Ruse este aproximativ egala numeric cu cea a Bisericii Luterane, si o depaseste pe cea care tine de Constantinopol, de 8-10 ori.”

Potrivit patriarhului, in relatia biserica – stat din Lituania: „Conform concordatului (conventie intre un stat si papa – n.r.) semnat, Biserica Catolica este scutita de impozitele pe terenuri, in timp ce celelalte comunitati religioase nu beneficiaza de asemenea privilegii. Biserica Ortodoxa este supusa impozitului de 15 %, ca oricare alta organizatie comerciala a tarii”.

in ce priveste Uzbekistanul, patriarhul a reclamat interdictia activitatilor misionare, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la imposibilitatea organizarii de institutii de invatamant ortodoxe. in plus, Biserica Rusa din Uzbekistan se confrunta cu dificultati chiar si la inregistrarea noilor parohii.

Conform Patriarhului, in Republica Tajikistan se remarca, in ce priveste procesele religioase si sociale, o situatie care pare a fi cea mai grea din intreaga Asie Centrala, intrucat, ca rezultat al sangerosului razboi civil, legislatia republicana cuprinde multe limitari, pentru ocrotirea societatii de radicalismul religios.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.