publicat în: Arhivă

Ministrul Educatiei Turce suprinde printr-o vizita neanuntata o… fundatie armeana

ministrul turc al educatiei in vizta la o fundatie armeana 2011Ministrul Educatiei, Dna. Nimet Tubuktu, a efectuat o vizita surpriza la Fundatia Spitalului Surp Pirgit, unde a avut o intalnire exclusiva, care a durat aproximativ o jumatate de ora, cu presedintele fundatiei, Bedros Tirinaclu in urma cu cateva zile, dupa-amiaza, sambata, 22 mai 2011, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In ciuda obiectiilor aparute in fata unor astfel de reuniuni, din partea anumitor cercuri din cadrul comunitatii armene din Turcia, a afirmat Tirinaclu, exista o simpatie care rezista in cadrul comunitatii armene, fata de guvernamantul AKP, pentru rolul sau in adoptarea unor noi legi privind fundatiile minoritatilor.

"Toate vizitele la spital sunt [in mod normal] programate cu mai multe zile inainte, dar vizita ministrului Tubuctu a fost destul de inopinata. Sincer, a fost destul de surprinzatoare. in primul rand am discutat despre procesul electoral", a declarat Bedros, presedintele fundatiei si om de afaceri, pentru Hurriyet Daily News & Economic Review, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Turcia trece printr-un proces de schimbare. Poporul turc vrea sa stie mai multe despre popoarele care locuiesc impreuna cu el. Desigur, exista o anumita curiozitate si intre partidele politice, fapt care este foarte favorabil", a recunoscut Tirinaclu, care s-a intalnit cu premierul Recep Tayyip Erdogan, ultima data, pe 26 martie 2011.

Fundatia Surp se afla in vecinatatea Kazl?tesme din Istanbul si este a doua dupa Patriarhia Armeana, din punct de vedere al statutului sau protocolar in Ankara. Liderii partidelor politice, cu toate acestea, au efectuat vizite frecvente la Tirinaclu, pe parcursul anului trecut, mai degraba decat sa mearga la Patriarhie.

Aceste vizite au fost destul de naturale si sincere, a declarat Tirinaclu, in ciuda obiectiilor ocazionale ale comunitatii armene.
Tirinaclu a mai spus ca vizitele au fost pline de speranta, referindu-se la redobandirea terenurilor in zona, astfel incat un alt spital complet echipat, armean, se afla deja in lucru; in cazul in care acest spital va fi deschis, acesta va fi al treilea din istoria republicii.