Papa doreste sa continue reconcilierea cu fundamentalistii catolici

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa doreste sa continue reconcilierea cu fundamentalistii catolici

Papa Benedict al XVI-lea, si-a exprimat vineri, 15 ianuarie 2010, speranta reconcilierii cu fundamentalistii catolici din Fratia Sfantul Pius al X-lea (FSSPX), din care face parte Episcopul negationist Richard Williamson, la doua zile de vizita sa in Sinagoga din Roma.


Afirmand ca unitatea crestina este una din prioritatile Bisericii, Papa a precizat ca se bazeaza "in special pe angajamentul" Congregatiei pentru Doctrina Credintei – aparatoare a traditiei catolice – in "depasirea problemelor doctrinare care impiedica realizarea deplinei comuniuni cu Biserica".

Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat participantilor la sedinta Congregatiei pentru Credinta, succesoare a "Sfintei Inchizitii", condusa acum de cardinalul american Joseph Levada.

Papa doreste sa continue reconcilierea cu fundamentalistii catolici

Dorinta Papei, de a atinge "comuniunea deplina" cu fundamentalistii acestei fraternitati, din care face parte Episcopul revizionist Richard Williamson, ar putea naste noi polemici, la doua zile distanta de controversata sa vizita in Sinagoga din Roma, din aceasta duminica.

Papa a ridicat, in ianuarie 2009, excomunicarea a patru episcopi fundamentalisti, printre care si episcopul Williamson care a negat existenta camerelor de gazare, intr-un documentar difuzat de televiziunea suedeza – 21 ianuarie 2009.

Papa Benedict al XVI-lea a explicat mai tarziu ca a ignorat pozitia revizionista a episcopului Williamson, atunci cand a semnat renuntarea la excomunicare, in numele unitatii Bisericii.

Papa doreste sa continue reconcilierea cu fundamentalistii catolici

Decizia a cauzat tensiuni intre catolici si comunitatea evreiasca, dar vizita sa in Israel, in primavara trecuta, a calmat situatia.

Decizia Papei Benedict al XVI-lea, luata in mijlocul lunii decembrie, de a acorda statutul de "venerabil" Papei Pius al XII-lea, acuzat de tacere privind Holocaustul, a atras din nou nasterea unor controverse cu evreii.

Protestele unor comunitati evreiesti si ale mai multor rabini au umbrit vizita planificata a Papei Benedict al XVI-lea, in aceasta duminica, la Sinagoga, programata de fapt cu mult timp in urma.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.