Arhiepiscopul Ilarion i-a cerut Papei sa se preocupe de eparhiile ortodoxe din Ucraina, distruse de uniati

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
in timpul unei discutii cu Papa Benedict al XVI-lea, seful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, Arhiepiscopul Hilarion de Volokolamsk, a subliniat statutul credinciosilor ortodocsi din vestul Ucrainei, unde trei eparhii ortodoxe au fost practic distruse ca urmare a actiunilor coercitive ale greco-catolicilor, la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990.


Serviciul de comunicare al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei a raportat faptul ca Arhiepiscopul Hilarion “a aratat necesitatea luarii de masuri practice de imbunatatire a situatiei din Ucraina de Vest", in teritoriile Lvov si in Eparhiile Ternopol si Invano-Frankovsk.

in timpul unei reuniuni care a durat o ora, ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la resedinta din Castel Gandolfo a Papei, partile au discutat o gama larga de aspecte ale relatiilor bilaterale intre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Romano-Catolica.

Arhiepiscopul Hilarion a subliniat importanta marturisirii reciproce din partea credinciosilor ortodocsi si catolici, a valorilor traditionale crestine in fata lumii laice. El a remarcat opiniile identi?e ale Bisericii Ortodoxe si ale Bisericii Catolice privind aspecte cum ar fi familia, maternitatea, criza demografica, eutanasia si multe alte probleme etice.

Arhiepiscopul a declarat ca au existat anumite divergente semnificative intre ortodocsi si catolici, pe de o parte, si comunitatile protestante pe de alta parte, care urmareau liberalizarea invataturilor crestine.

in acest context, cooperarea intre ortodocsi si biserica catolica va dezvolta o pozitie reciproc – avantajoasa, considera Arhiepiscopul Hilarion.

Arhiepiscopul Hilarion si Papa Benedict al XVI-lea au mai discutat despre provocarile si perspectivele dialogului teologic intre ortodocsi si biserica catolica.

La incheierea reuniunii, partile au discutat despre perspectivele cooperarii intre cele doua Biserici, privind aspectele culturale in general si, in particular, despre Zilele Culturii Religioase Ruse la Roma, ce vor avea loc in primavara anului 2010.

Arhiepiscopul Hilarion a oferit Papei o cruce realizata in cadrul atelierelor Bisericii Ortodoxe Ruse.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.