Arhiepiscopul Hilarion ii indeamna pe ortodocsi si pe catolici sa depaseasca disputele pe care le-au avut o o mie de ani

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
?eful Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, Arhiepiscopul Hilarion de Volokolamsk, aflat in vizita la Roma, a oficiat Sfanta Liturghie in Catacombele Sfantului Calixt.

Vorbind credinciosilor dupa slujba, arhiepiscopul a cerut acestora sa depaseasca disputa de o mie de ani dintre crestinii din Est si Vest, amintind despre eroismul primilor crestini, care s-au rugat in catacombe, si unitatea pastrata in ciuda persecutiilor.


"Ascunsi de lume, departe de ochii oamenilor, adanc sub pamant, in pesteri, primii crestini Romani au stat in rugaciune. Viata lor a adus roade de sfintenie si martiraje eroice. Biserica Sfanta a fost construita pe sangele lor varsat pentru Hristos", citeaza serviciul de presa DECR, din cuvintele Arhiepiscopului Ilarion.

”Apoi, Biserica a iesit din catacombe, dar unitatea crestina s-a pierdut, a mai spus arhiepiscopul in continuare. Astazi, cand Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica nu au o cumuniune euharistica si protestantii au renuntat la principiile fundamentale crestine, "ar trebui ca noi sa intelegem in mod clar, ca aceasta divizare este pacat, lacrimand in afara corpului Bisericii si slabind puterea marturisirii crestine in fata lumii laice", a subliniat Arhiepiscopul Hilarion.

El a amintit ca pacatul uman a stat la baza tuturor schismelor, in timp ce unitatea crestinilor ar putea fi restaurata numai pe calea sfinteniei.

"Fiecare dintre noi, indeplinindu-si constiincios sarcina pe care Biserica i-a dat-o, este chemat sa contribuie personal la averea sfinteniei crestine si sa munceasca pentru a ajunge la unitatea crestinilor poruncita de Dumnezeu", a mai spus arhiepiscopul in predica sa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.