Icoana Maicii Domnului Potirul Nesecat, 5 mai

Icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat”, 5 mai
Potirul Nesecat este Sfanta Impartasanie, mila maxima a lui Dumnezeu

La manastirea Visotki din Serpukov se aduna In pelerinaj multi credinciosi. Nu Intamplator, majoritatea au neputinte privind patima alcoolismului. Aici se afla Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Potirul nesecat”, renumita mai ales din sec. XIX.


Icoana se afla din vechime In manastirea Visotki, dar nu se stia de darul ei, pana In anul 1878. Atunci un soldat In rezerva din Tula, care era alcoolic si ajunsese olog, a avut o viziune: Sfantul Varlaam i-a aparut In vis si i-a indicat sa mearga la manastirea din Serpukov, sa caute Icoana Potirul Nesecat, sa solicite citirea unei dezlegari (molifte) Inaintea ei, ca va primi vindecarea si de patima, si de boala picioarelor.

Viziunea s-a repetat de trei ori, iar soldatul tot nu era hotarat sa se duca la manastire. In sfarsit, s-a hotarat sa mearga, chiar si tarandu-se. Pe masura ce mergea, picioarele se Inzdraveneau. Ajuns la manastire, a Intrebat de Icoana Potirul Nesecat. Calugarii nu cunosteau o asemenea denumire. Gandindu-se ca s-ar putea sa fie vorba de o Icoana pe care era pictat un Potir, unul dintre calugari i-a aratat-o pe aceea. Verificand pe spatele Icoanei, a gasit inscriptia „Potirul Nesecat” (Niéoupivaïemaïa Tchecha). I s-a citit molitva Inaintea Icoanei si soldatul s-a Intors acasa pe picioarele sale, scapat si de asuprirea alcoolismului. Icoana a devenit renumita si foarte multi oameni au venit Inaintea ei, din aceeasi pricina. Peste putin timp ei veneau din nou, sa multumeasca pentru vindecare. La Icoana a Inceput sa se citeasca In mod regulat molitfa si Acatistul Potirul Nesecat, In fiecare duminica si ori de cate ori exista solicitarea.

Icoana apartine tipului de reprezentare a Maicii Domnului „A Semnului”, fiind unul dintre cele mai cunoscute tipuri iconografice. Pruncul apare In Icoana In Sfantul Potir, binecuvantand. Este vorba de Potirul pentru Impartasanie. Intr-adevar, este un Potir nesecat, cel al Sfintei Impartasanii, caci Mielul – Hristos este mancat dar niciodata consumat.

Maica Domnului, ca un mare preot la mijlocire, cu sfintele sale maini ridicate la cer, ofera lui Dumnezeu jertfa sa: chiar pe Fiul Sau, Cel jertfit. Ea vesteste ca Potirul nesecat al milei si ajutorului Dumnezeiesc este disponibil pentru fiecare persoana care are nevoie si cere. Nenumarate copii ale Icoanei s-au raspandit In toata Rusia si In lume, Impreuna cu Acatistul Icoanei, tradus In diferite limbi, inclusiv In limba romana.

„Harul lui Dumnezeu, care este daruit prin Icoana ta, Potirul Nesecat, Ii apropie de ea, Stapana, pe toti cei Intristati si oropsiti: vaduve, batrane, si mai ales pe toti cei cuprinsi de boala betiei, care niciodata nu pleaca deserti de la tine, Preacurata, de la Potirul Nesecat al darurilor tale dumnezeiesti, o, Preamilostiva, ci vindecare deplina primind de la chipul tau facator de minuni, Ii cantam cu multumire Domnului: Aliluia!” (condacul al 12-lea, din Acatistul Maicii Domnului „Potirul Nesecat” – In cinstea Icoanei Maicii Domnului izbavitoare de betie)

Redactor: Teo-CHristian

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.