Icoana Andronikov a Maicii Domnului

Icoana Andronikov a Maicii Domnului, 1 mai

O Icoana Injunghiata, care a sangerat

Numele Icoanei Andronikov provine de la Imparatul bizantin Andronicus III Paleologul, In palatul caruia a stat Icoana, pana In 1347. De altfel, Icoana era Insotita de emblema bizantina a vulturului si de o inscriptie, care dovedeau originea ei imperiala.


Ea a fost daruita In anul 1347 manastirii Monembasa din Moreea, de unde provine al doilea ei nume, de Icoana „Monemvasisk”. Aici Icoana a stat spre Inchinare pana In 1821. Atunci Grecia era atacata de turci, iar staretul manastirii, Agapie, a reusit sa salveze numai Icoana, din manastire, fugind cu ea In Patras.

Nepotul staretului, Vlassopulo, a trimis In 1839 Icoana Andronikov Imparatului Nikolai, ea fiind amplasata pana In 1868 In palatul de iarna din St. Petersburg. Intre 1868-1877 a fost mutata In catedrala Sfintei Treimi din St. Petersburg, iar In 1877 a fost dusa la manastirea de maici din Kazan, regiunea Tver, langa localitatea Visnii Volocek.

Insa In anul 1984 Icoana Andronikov a fost furata si nu se mai stie nimic de ea.
Au ramas multe copii ale Icoanei, si povestiri despre minunile ei. Una dintre ele este ca Icoana originala a fost lovita candva de un turc, cu cutitul, la gatul Maicii Domnului, iar din Icoana a curs sange.

Pe fotografia Icoanei originale se poate observa locul ranii, iar Icoanei Ii fusese atasat In partea de jos chiar cutitul turcului, din otel de Damasc cu maner de os, abandonat de atacator, In fata minunii.
Se considera ca ar fi fost una dintre Icoanele pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. In Icoana, Maica Domnului este Infatisata singura, ca Imparateasa si doamna.

Icoana este sarbatorita la 22 octombrie, dar si la 1 mai.

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.