Icoana (Staro-Rus) Veche Ruseasca a Maicii Domnului, 4 mai

Icoana (Staro-Rus) Veche Ruseasca a Maicii Domnului, 4 mai

Sarbatoare izvorata din bucurie

Locuitorii din Staro Rus au stat vreme de un secol despartiti de Icoana lor ocrotitoare, a Maicii Domnului cu Pruncul. Icoana, ce primise denumirea de „Staro Rus”, de la numele localitatii, a fost dusa In procesiune In orasul Tikvin, cu prilejul unei epidemii de ciuma, din 1655.


Unui locuitor din Tikvin i se descoperise faptul ca numai prin venirea Icoanei „Veche Rusa” va Inceta epidemia.
Dar, cine s-a mai putut desparti de Icoana?

Aceasta a ramas In Tikvin din sec. XVII, pana In sec. XIX. Abia In 1768, la 4 mai, o copie a Icoanei facatoare de minuni a fost dusa la Staro Rus, ca mangaiere celor ce o asteptau Inapoi.

Bucuria primitorilor a fost atat de mare, Incat s-a stabilit ad hoc o sarbatoare In cinstea Icoanei, anual, la 4 mai. Iar la 17 (alte surse indica 18) septembrie 1888, si originalul a ajuns la Staro Rus, la rabdatorii locuitori.

Icoana Staro Rus este originara din Grecia – Olviopolis, si a fost daruita rusilor In perioada crestinismului timpuriu de pe aceste meleaguri (sec. XI).

Redactor: Carmen-Ana ion

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.