Tuesday 13 april 2010

Cum a fost serbat Izvorul Tamaduirii in Manastirea in care in 1602 se descoperea, in chip minunat, Icoana Maicii Domnului in scorbura u­nui stejar secular (Bujoreni)

Cum a fost serbat Izvorul Tamaduirii in Manastirea in care in 1602 se descoperea, in chip minunat, Icoa­na Maicii Domnului in scorbura u­nui stejar secular (Bujoreni)

Mii de credinciosi au fost prezenti, de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, la Manastirea Bujoreni din judetul Vaslui, pentru a serba hramul acestui asezamant monahal. Hramul acestei obsti monahale, Izvorul Ta­maduirii, a fost Incununat de pre­zenta ierarhului locului, care a sa­varsit Sfanta Liturghie, In cadrul careia raspunsurile la strana au fost date de catre corul reunit al Protopopiatelor Barlad si Falciu, dirijat de pr. Brandus Ungureanu.


Dupa momentul Impartasirii cle­ri­cilor, PS Corneliu a rostit un zidi­tor cuvant de Invatatura In care a facut referire la semnificatiile a­cestei sarbatori, explicand celor pre­zenti importanta acestei peri­oade liturgice, marcata de ma­rele eveniment al Invierii Mantuito­ru­lui Iisus Hristos.

In timpul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a savarsit si doua hirotonii a doi parinti vie­tuitori ai acestui asezamant monahal, una Intru ieromonah si cea de-a doua Intru ierodiacon.

La finalul slujbei, parintele protos. Euharist Micu, staretul manastirii, a multu­mit ierarhului pentru prezenta, pen­tru bucuria oferita miilor de pe­lerini prezenti prin slujirea Sfin­tei Liturghii, adresand Preasfintiei Sale urari de viata Indelungata, sa­natate si realizari In slujirea a­ces­tei stravechi eparhii.

La cuvantul parintelui staret, PS Corneliu a raspuns multumind Bunului Dum­ne­zeu pentru darul vietii si al slujirii, Indemnand pe cei prezenti sa ramana credinciosi devotati ai Bisericii. Apoi, Preasfintia Sa a multumit tuturor celor pre­zenti si a felicitat pe preotii din cele doua coruri pentru frumoasele cantari din timpul slujbei si pentru micul concert de cantari specifice acestei perioade pascale. Dupa a­cest moment, clericii si credinciosii pre­zenti au cantat, la Indemnul Prea­sfintitului Corneliu, „Hristos a Inviat“.

Manastirea Bujoreni are o obste de 26 de vietuitori, fiind cea mai mare manastire de calugari din cuprinsul Episcopiei Husilor. Pri­ma atestare documentara este din 27 martie 1602, iar Inceputu­rile acestui asezamant sunt legate de gasirea In chip minunat a icoa­nei Maicii Domnului In scorbura u­nui stejar secular si de zidirea unei biserici In acest loc. Dupa ri­di­carea bisericii s-a Intemeiat un schit cu obste de calugari.

Cu timpul, bise­ri­ca s-a degradat si la Inceputul seco­lului al XVIII-lea a fost renova­ta de Gavriil Conache, care a Intarit-o si a consolidat-o. In anul 1840, ie­ro­monahul Ioanichie Cos­ta­che (hat­manul Ioan, Inainte de calu­­garie) a construit o biserica mare din zid de caramida, care este folo­sita si azi. Dupa construc­tia bisericii din zid, schitul a fost trans­format In manastire pentru maici. In timpul regimul comunist ateu, manastirea s-a desfiintat In urma Decretului 410/1959, fiind re­des­­chisa In 1993 ca manastire pentru monahi. Actualmente, se con­stru­ieste o noua biserica de mari di­men­siuni, pentru a ras­pun­de ne­voilor spirituale ale numero­silor crestini care vin sa se roage In a­cest sfant lacas. Incinta manas­ti­rii este foarte frumoasa si spati­oa­sa, cu multa iarba si molizi secu­la­ri la sud-vest si nord de biserica.

stiri din MITROPOLIA MOLDOVEI

©redactare Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile