O Icoana a Mantuitorului cu coroana de spini, din Judecatoria din Atena, care s-a miscat singura timp de 4 ore, a fost “imobilizata” doar cu ajutorul unui politist

Icoana care se misca „singura”, a Mantuitorului cu coroana de spini, din Atena

Ea s-a clatinat; inimile multora s-au miscat

Pentru prima data Icoana s-a miscat In aprilie 1981, In Miercurea Mare, ca si cum era cutremur mare. Dar numai Icoana se misca, nimic altceva. Evenimentul s-a petrecut In incinta Judecatoriei din Atena, str. Anaxagora nr. 6, la etajul 7. Cea care a observat fenomenul a fost secretara Eftimia Koutsolelon, care s-a speriat. Icoana se misca Inainte si Inapoi, din ce In ce mai tare, facand zgomot.


Nestiind cum sa reactioneze, Eftimia a chemat colegii si apoi Brigada de Interventie Rapida. Icoana a fost… imobilizata de un politist. Acesta o fixase cu mainile de perete. Dar cand i-a dat drumul, miscarea a continuat.

Circa patru ore s-a miscat continuu, din jurul orei 15 pana la 19. Era o Icoana din carton, cu chipul Mantuitorului privind spre cer, Incoronat cu spini si Invesmantat In hlamida rosie.

A doua zi, In Joia Mare, miscarea a reInceput, de la ora 10 dimineata. Judecatoria a fost pur si simplu invadata de credinciosi, preoti si mireni, doritori sa se Inchine la Icoana. Ei solicitau ca Icoana sa fie dusa la biserica. Pana marti In Saptamana Luminata, Judecatoria si-a Inchis birourile, din cauza evenimentului neasteptat.

Arhiepiscopul Serafim a stabilit o Intelegere cu Ministerul Justitiei, ca Icoana sa fie donata parohiei In cadrul careia se afla Judecatoria, respectiv bisericii Sfantului Constantin din Atena. A treia zi de Pasti, Icoana a fost mutata In biserica. Faptul a fost consemnat In presa, Curierul local de seara indicand faptul ca Intr-o singura zi biserica Sfantul Constantin a fost vizitata de circa 10 000 oameni, si ca „tineri si varstnici Il Insotesc ore In sir pe Mantuitorul rastignit. Un adevarat pelerinaj de lume la icoana lui Hristos.”

Miercuri din Saptamana Luminata Icoana nu s-a mai miscat, ci numai cele doua candelabre de langa Icoana. Multi dintre cei care soseau asteptau si alte minuni, cu precadere vindecari. Dar nu se precizeaza daca au aparut sau nu acestea.

De atunci, In biserica Sfantul Constantin din Atena vine mult mai multa lume la Inchinat, si toti cei care vin nu uita sa aduca flori – flori pentru Icoana din carton a Mantuitorului patimitor, cea care nu a fost miscata de mana omeneasca.

Detalii despre Icoana din Atena sunt consemnate si In „Minunea credintei” – Arhim. Daniil Gouvalis.

©Andreea Zahariea publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 11/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.