Relatiile actuale dintre ortodocsi si greco-catolici. Reluarea dialogului (sedinta comuna la Manastirea Ramet)

Ierarhii celor doua Sinoade Mitropolitane, ale Ardealului si Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, s-au intrunit, luni, 4 iulie 2011, in sedinta comuna la Manastirea Ramet, judetul Alba, in conformitate cu hotararea Sfantului Sinod, sub presedintia IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu si a IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.

Principalul punct al discutiilor l-a constituit pregatirea reluarii dialogului, la nivel de ierarhi, dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Unita cu Roma Greco-Catolica. in acest sens, Patriarhia Romana a adresat, la 6 iulie 2010, o scrisoare Bisericii Greco-Catolice, cu invitatia de a relua dialogul cu Biserica Ortodoxa Romana – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.


intrucat un dialog nu poate fi construit credibil fara o asumare corecta a situatiei istorice si a diferendului patrimonial, Eparhiile ortodoxe din Ardeal si Banat au pregatit reeditarea cartii „Relatiile actuale dintre ortodocsi si greco-catolici”, care isi propune sa prezinte corect si obiectiv situatia celor doua Biserici care au, nu doar o disputa patrimoniala, ci si o istorie comuna, ce coboara pana in anul 1700.

Cu dorinta sincera de a se angaja intr-un dialog onest si realist, ierarhii ortodocsi ardeleni isi exprima speranta ca acest nou orizont al relatiilor dintre cele doua Biserici romanesti, va duce la cultivarea unui climat de pace si respect intre ierarhii, clericii si credinciosii ortodocsi si greco-catolici, legati prin marturisirea credintei in Acelasi Domn Iisus Hristos.

– pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, de la Biroul de presa al Mitropoliei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.