In data de 18 martie 2010, s-au implinit 26 de ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Ene Braniste

In data de 18 martie 2010, s-au implinit 26 de ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Ene Braniste
Parintele Ene Braniste s-a nascut la data de 12 octombrie 1913 in localitatea Suseni din judetul Arges. A studiat la Seminarul teologic din Curtea de Arges (1925-1933), apoi la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1933-1937), unde si-a luat licenta in 1938 si apoi a obtinut titlul stiintific de doctor in teologie in anul 1943 cu teza „Explicarea Sfintei Liturghii dupa Nicolae Cabasila”.


A predat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti disciplina Liturgica si Pastorala, mai intai ca asistent, conferentiar, iar din anul 1950 profesor universitar. Pentru scurte perioade, a indeplinit functiile de prorector (ianuarie 1970 – iulie 1971) si apoi de rector al Institutului (1980-1982) – informeaza Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia, citand Radio Reintregirea.

Dupa pensionare, a continuat sa lucreze ca profesor consultant la aceeasi catedra, in cadrul Institutului Teologic Universitar Bucuresti.

A fost ales vicepresedinte al Comisiei de Pictura a Patriarhiei Romane. A participat la intruniri ecumeniste peste hotare (mai ales la consfatuirile de la Chambesy in legatura cu data serbarii Sfintelor Pasti), sustinand conferinte in Austria, Franta, Germania si Anglia. A scris foarte multe studii in toate periodicele bisericesti, numele sau devenind unul dintre numele de referinta in domeniul Liturgicii. Parintele Profesor dr. Ene Braniste a trecut la cele vesnice la data de 18 martie 1984 in municipiul Bucuresti fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.
Vesnica pomenire si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.