publicat în: Arhivă

Moartea lui Vladimir Dimitrijevic, fondator si director al Editurii de carte ortodoxa

Vladimir DimitrijevicMoartea lui Vladimir Dimitrijevic, fondator si director al Editurii “L’Age d’Homme”

Vladimir Dimitrijevic, fondator si director al editurii “L’age d’Homme”, a murit in data de 28 iunie 2011, intr-un accident rutier produs in Clamecy – Yonne, in timp ce parcurgea, asa cum procedase de mai multe ori pe luna, timp de mai multi ani, drumul intre sediul central al editurii sale din Lausanne si libraria din Paris.
Nascut in 1934 in fosta Iugoslavie, acesta a avut o cariera stralucita ca fotbalist, inainte de a emigra ilegal in Elvetia, la varsta de 20 de ani, si a fondat in 1966, in Lausanne, o editura, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aceasta a cunoscut un viitor stralucit, publicand in lumea francofona cele mai mari nume din literatura slava, si creand treptat un catalog plin cu peste 4.500 de titluri de: romane, piese de teatru, poezii si eseuri ale unor autori de multe nationalitati.

Autodidact, Vladimir Dimitrijevic, a avut un gust literar foarte sigur, si, prin urmare, a fost un adevarat descoperitor de talente, fara a ezita sa-si asume riscuri financiare in scopul promovarii si monitorizarii unui autor. El a considerat ca “nu este o literatura adevarata de specialitate, aceea produsa doar de functionarii adevarati si zelosi, ci de nebuni, de pustnici, eretici, visatori, rebeli si sceptici”, conform datelor oferite de Association Information Orthodoxe.

V. Dimitrijevic a fost el insusi autorul mai multor carti (inclusiv o reflexie foarte inteligenta asupra fotbalului, care a si ramas pasiunea lui: “Viata este un balon rotund”), iar in 1986 a publicat o carte de interviuri cu Jean-Louis Kuffer “Persoana Deplasata”.

Practicant ortodox, Vladimir Dimitrijevic a pus la dispozitia publicarii de carte ortodoxa o mare parte din Editura sa: in prima sa colectie “Sophia”, fondata si dirijata de Constantin Andronikof, a publicat lucrarile mai multor scriitori rusi (Serge Bulgakov, Paul Florensky, Georges Florovsky, Leon Chestov, Nicolas Berdiaev…), greci (ca Mitropolitul Yerotei Vlachos) sau francezi (ca Placide Deseille sau J.-L. Palierne), apoi in colectia “Lumina Taborului”, fondata si condusa de parintele Patric Ranson, a publicat lucrari de Sf. Iustin Popovici, si in cele din urma seria “Mari duhovnici ortodocsi ai secolului XX” fondata si dirijata de Jean-Claude Larchet.
Corpul neinsufletit a fost depus in Lausanne. Serviciile funerare sunt celebrate tot in acest oras, unde acesta a trait, a precizat editura, fara a specifica insa data exacta, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.