“Nu este buna dorinta de a stapani, de a il domina pe aproapele nostru” – PS Emilian Lovisteanul

PS Parinte Emilian Lovisteanul a savarsit slujba arhiereasca la Biserica „Sfintii Voievozi” Balcesti-Valcea

In data de 21 martie 2010, In Duminica a V-a din Postul Sfintelor Pasti „a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca”, din Incredintarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica Parohiala „Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil” din orasul Balcesti, judetul Valcea.


Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, In cuvantul de Invatatura a talcuit pericopa evanghelica, descriind credinciosilor si viata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca si totodata Indemnandu-i la pocainta, la slujirea si iubirea aproapelui, sfatuindu-i sa Inmulteasca rugaciunea si faptele de milostenie In aceasta perioada de post, si sa Inlature mandria si slava desarta pentru dobandirea mantuirii:

„ … Nu este buna dorinta de a stapani, de a domina pe aproapele nostru, asa cum au dorit-o ucenicii In pericopa evanghelica citita astazi, adica dorinta de slava desarta, de mandrie, ci mai Intai trebuie sa fim slujitori ai celorlalti si prin slujire vom dobandi cinstire si slava, asa cum Hristos Domnul a venit mai Intai sa slujeasca lumea smerit, prin Fecioara Maria In pestera din Betleem si apoi si-a aratat cinstea si slava prin Invierea si Inaltarea Sa la cer.

Exista o legatura stransa Intre viata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca si duminica de astazi, pentru ca Biserica doreste sa ne Indemne, sa ne povatuiasca ca avem nevoie de multa pocainta, de multa Indreptare, de spovedanie, de cerere de iertare pentru pacatele noastre, ca sa ne apropiem de Dumnezeu … ”

La slujba a participat si noul protopop de Dragasani, Parintele Iulian Madalin Busaga, preotii de la parohiile Invecinate, autoritatile locale si numerosi credinciosi din orasul Balcesti si din Imprejurimi.

Scurt Istoric:
Constructia actualei biserici „Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil” din orasul Balcesti, jud. Valcea, a Inceput In anul 1943 pe temelia unei alte biserici cu acelasi hram sub pastorirea Preotului Ioan Iliescu.

In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, lucrarile au fost oprite, reluandu-se Incepand cu anul 1959, sub pastorirea preotului Ioan Roman si finalizandu-se In anul 1978 sub pastorirea preotului ?tefan Radulescu.

Pictura a fost executata In tehnica „fresco” de catre pictorul italian Adolf B. Santini In anul 1976.

A fost sfintita la data de 24 septembrie 1978 catre Preasfintitul Parinte Iosif Gafton, Episcopul Ramnicului si Argesului, Arhiereu-Vicar fiind Preasfintitul Parinte Gherasim Cristea, Intaistatatorul de astazi al Arhiepiscopiei Ramnicului.
Constructia Bisericii a fost savarsita din contributia credinciosilor din localitate si din Imprejurimi.

pentru Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

©Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.