“Daca esti mai mare intr-o comunitate trebuie sa ai grija de viata celorlalti” – PF Parinte Patriarh Daniel

"Daca esti mai mare intr-o comunitate trebuie sa ai grija de viata celorlalti" – PF Parinte Patriarh Daniel

Noi, cei care slujim ca "inalti Ierarhi" – indiferent de postura, de treapta si de domeniul in care fiecare ne aflam – nu trebuie sa cautam slujirea spre slava noastra, printr-o “superioritate impusa”, ci “sa cautam schimbarea logicii lumesti a stapanirii asupra altora, prin logica sfanta a slujirii celor mai mici ca rang si autoritate” – acesta este mesajul esential al cuvantului Patriarhului Romaniei, rostit cu ocazia Celei de-a V-a duminici a Postului Mare.


Ortodocsii credinciosi se apropie, din cate se stie, de ultima saptamana a Marelui Post al Paresimilor si, mai mult decat oricand, se pare ca mesajul Sfintei Evanghelii tine sa ne aminteasca unul dintre punctele cele mai greu de indeplinit in urcusul duhovnicesc al omului de astazi: SMERENIA.

“Mantuitorul deschide mintile ucenicilor Sai, si continua zicand: ‘Fiul Omului nu a venit ca sa I se slujeasca, ci sa slujeasca’ – aminteste Preafericirea Sa. O “logica a puterii” distrusa, stearsa din comportamentul crestinului, transformata cu totul “intr-o Logica a Slujirii!”, explica acesta.

“Deci, Mantuitorul inverseaza logica puterii – ca folosire a altora in interes propriu – intr-o logica a daruirii de sine altora. Daca esti mai mare intr-o comunitate trebuie sa ai grija de viata celorlalti.”

Slujba din aceasta duminica, 21 martie 2010, a fost oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in paraclisul patriarhal cu hramul “Sfantul Grigorie Luminatorul”, predica amintita mai sus fiind un adevarat “indemn la pocainta si la pregatire pentru inviere spirituala”. Sa stim cu totii ceea ce trebuie sa gasim, si ceea ce dealtfel o simpla femeie a reusit sa descopere (Duminica numindu-se si “a Sfintei Maria Egipteanca"): pe Acela Care a putut sa-i daruiasca, ei, pacatoasei, “ceea ce nimeni altcineva nu ii putea darui, si anume iertarea de pacate”.

©un articol KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.