“Odata cu tehnica si evolutia ispitei, avem si tehnica si evolutia

"Odata cu tehnica si evolutia ispitei, avem si tehnica si evolutia «informatiei despre ispita»" – INTERVIU cu Pr. Protos. Iov, staretul Sfintei Manastiri Halmyris – Murighiol – Episcopia Tulcei

Lacasuri Ortodoxe: Multi crestini , chiar intelectuali, spun ca nu e nevoie sa ajungi la Ierusalim, de exemplu, ca sa-L cunosti pe Hristos, El e in casa ta. Am auzit chiar ca preotul nu are niciun rol, ca Dumnezeu punand o scanteie divina in noi… suntem si noi deci dumnezei si putem vorbi fara intermedieri cu Cel de Sus. Direct.


Pr. Protos. Staret Iov: E adevarat ca legatura cu Cerul o avem prin rugaciune, numai ca preotul, prin darul preotiei, are un rol mare de a mijloci pentru noi. In ce priveste Ierusalimul, oriunde putem fi in Ierusalimul ceresc cu Dumnezeu, nu e neaparat sa fim prezenti intr-o anumita localitate. Eu sunt in Murighiol – Tulcea, la Halmyris, Dvs. in Bucuresti…

Lacasuri Ortodoxe: Ce este mantuirea? Cum mai poti castiga mantuirea in ritmul acesta de azi?

Pr. Protos. Staret Iov: Mantuirea n-o castigam efectiv prin viata si lucrarea noastra ci, noi, doar ne luptam pentru asta, iar Dumnezeu desavarseste lucrarea. Prin faptele noastre noi nu putem ajunge la ea. Atunci am zice: fac asta-asta, m-am mantuit. Dar noi ne mantuim prin mila lui Dumnezeu.

Toata viata noastra cerem asta de la Dumnezeu. Mantuirea este forma suprema de trecere spre locul de unde am venit ca scanteie dumnezeiasca. Desigur, in ziua de astazi, avem ocazii mari de mantuire prin prezenta ispitei, unii zic «mai evoluate», dar, vedeti, uitam ca avem si ocazii de biruinta mai multe. Odata cu tehnica si evolutia «ispitei» avem si tehnica si evolutia «informatiei despre ispita», deci evolueaza si metodele de contracarare. Avem mai multe ispite, dar si mai multe mijloace prin care sa le biruim.

In plus, astazi avem libertarea credintei, putem merge liberi la manastiri, ne putem ruga liberi, putem marturisi prin cuvant si fapta, liberi…

Lacasuri Ortodoxe: Se vorbeste despre rugaciunea inimii…

Pr. Protos. Staret Iov: Intr-adevar, cum a zis Sfantul Apostol Pavel: decat 1000 de cuvinte cu gura, mai bine 5 cu inima.

In aceasta rugaciune recunosc, in prima parte a ei – «Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu…» – pe Dumnezeu ca Dumnezeu, apoi, in cea de-a doua parte, ca eu sunt pacatos. Si ce fac atunci? Cer mila – «Miluieste-ma pe mine, pacatosul».

E rugaciunea pe care o putem practica cu orice ocazie, dar si celelalte au importanta lor: partea de pravila, slujbele, Sfintele Taine, ele nu trebuie neglijate, ci din contra. Aceasta nu este o rugaciune care suplineste tot ci este una la indemna oricarui om, iti lumineaza mintea ca, abia mai apoi, sa ajungi la celelalte stari de rugaciune.

Lacasuri Ortodoxe: Evlavie sau pietism?

Pr. Protos. Staret Iov: Ravna intru Cele Sfinte.

Lacasuri Ortodoxe: Povestiti-ne din experienta sfintiei voastre de duhovnic. Cine este mai tentat sa greseasca femeile sau barbatii?

Pr. Protos. Staret Iov: Problemele de duhovnicie nu se discuta. Omul este supus greselii, deci cum om este atat femeia cat si barbatul…

Lacasuri Ortodoxe: Cum sunt tinerii? Ce ar produce oare trezvirea lor?

Pr. Protos. Staret Iov: Tinerii sunt, si ei, in diferite forme si situatii. Nu poti generaliza. Tinerii sunt credinciosi, in ciuda faptului ca mai sunt si extreme, influente de anturaj … grija noastra este sa-i calauzim pe carari drepte. Nu orice insemn lumesc inseamna ceva. Chiar de-s plini de cercei, cum zic unii, daca stai sa vorbesti despre Dumnezeu cu ei, le dau lacrimile destul de frumos. Asta spune tot pentru mine.

Un tanar este mai usor adus la credinta decat un matur deja inrait si, cum zice el, «convins». Aducerea la credinta nu este o convertire fortata sau interesata, ci este conducerea tanarului, ghidarea si sfatuirea sa, spre a ajunge un om corect, cinstit, cu adevarata valoare. Biserica nu il agreseaza sau il urmareste pentru a-l «corupe», sau pentru a-l avea de «adept» ci il invita sa fie liber, ii da libertatea si intelepciunea necesare puterii proprii de discernamant.

Lacasuri Ortodoxe: Sf de la Halmyris…cine sunt, ce sunt ei pentru sfintia voastra?

Pr. Protos. Staret Iov: Sfintii de la Halmyris sunt, in primul rand, atletii lui Hristos de la inceputul veacurilor, si au propovaduit credinta in zona in care au fost si inca mai sunt ei, si acum suntem si noi.

Fac minuni si astazi. Datorita lor se ridica Sfanta Manastire. O fac ei, noi suntem martorii – ei ne hranesc si ne ajuta in toate. Prin rugaciunile lor ajungem sa slujim lui Dumnezeu zi si noapte. Se stie deja ca Sfintii Epictet preotul si Astion diaconul sunt cei mai vechi sfinti descoperiti aici unde, ei insisi descoperind o comunitate pasnica, au poposit facand minuni prin care si-au si atras, dealtfel, martiriul din partea legiuitorilor romani.

Mie, personal, imi sunt un ajutor permanent. Ei sunt stapanii «casei» si noi facem parte din familie. Aceasta este relatia si este deosebita. Pe 8 iulie ii sarbatoreste intreaga noastra Biserica Ortodoxa. In mod asemanator, ii simtim aproape si pe Sfintii Montanus si Maxima, serbati acum, la 26 martie. Prin urmare, va asteptam… in familie!

Lacasuri Ortodoxe: Cum ati dovedi sau convinge pe cineva care nu crede ca exista viata dupa moarte, ca nu se opreste aici totul?

Pr. Protos. Staret Iov: Dovezile ar fi chiar sfintii care fac minuni dupa moartea lor.

Spunea cineva ca daca exista diavoli, duhuri rele, pe care multi le simt, atunci cum ar putea sa nu existe Dumnezeu? Iar daca exista Dumnezeu, atunci exista clar si viata dincolo de moarte. Pana si ateii marturisesc existenta lui Dumnezeu, fiindca nu ar fi deloc logic sa pomenesti pe cineva inexistent.

Dovezile – altele decat marturiile de acest fel – sunt peste tot. In ce priveste insa convingerea, ea nu mai depinde de duhovnic. Viata sau moartea raman doar alegerea omului insusi. Nu tine de noi convingerea. Convingerea ar fi interpretata, mai apoi, ca indoctrinare. Omul isi alege calea, iar eu i-o arat ca parinte, preot, duhovnic, frate, cum vreti. Neaparat omul trebuie sa ramana liber!

Lacasuri Ortodoxe: Cu ce pacat luptati mai greu ?

Pr. Protos. Staret Iov: Extrem de personala intrebarea de final. Raspund insa: cel mai greu este a te cunoaste pe tine si… a birui.

(*) Interviul este rezultatul unei colaborari Lacasuri Ortodoxe – Laura-Isabela Aivancesei – Radio Romania Actualitati.

O invitatie la hramul Sfintilor Montanus si Maxima, semnata de Pr. Protos Iov, staretul Sfintei Manastiri, gasiti dand click aici:

Pr. Protos. staret Iov, este partener si colaborator permanent Lacasuri Ortodoxe, inca din anul 2007, coordonator al mai multor lucrari renumite deja in paginile noastre, prezentare de Icoane (si a lucrarii Cartea Sfintilor, de curand preluata de asemenea printr-un parteneriat, de INTERMEDIA-PrimaTV Suceava).

©Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010