publicat în: Arhivă

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu Patriarhul Chiril al Rusiei

Pe 19 decembrie 2019, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care l-a primit la reședința sa de lucru din Moscova. Conform unui raport emis de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, șeful Statului moldovenesc a fost însoțit de Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Moldovei în Federația Rusă, A. Neguța.

Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat nivelul ridicat al relațiilor Stat-Biserică din țară:
„Dacă luăm în considerare faptul că Moldova este în fruntea țărilor europene pentru numărul ortodocșilor practicanți…, aceasta demonstrează că rădăcinile religioase profunde care sunt ancorate în trecut, slavă lui Dumnezeu, nu se usucă astăzi ci, dimpotrivă, sunt pline de forțe vii”.

„Această religiozitate a moldovenilor îi ajută, între altele, să depășească dificultățile materiale, problemele dintre oameni care există în orice societate și în orice țară. Slavă Domnului că există pace în Moldova, iar nivelul de stabilitate socială este suficient de ridicat, de care suntem, desigur, foarte mulțumiți”.

La rândul său, Igor Dodon a subliniat că Ortodoxia a fost unul dintre fundamentele Statului Moldovenesc. El a amintit că 90% dintre moldoveni au mărturisit Credința Ortodoxă.

Vorbind despre sprijinul statului moldovenesc pentru ortodocși, Președintele a declarat:
„Împreună cu Mitropolitul Vladimir al Chișinăului [de sub Patriarhia Rusă / LO], autoritățile țării fac tot posibilul pentru restaurarea și construirea de noi biserici. În Republica Moldova există astăzi 1.500 de biserici și mănăstiri”.

„Poporul Moldovei vă așteaptă”, a spus I. Dodon către Sanctitatea Sa, în speranța că Patriarhul ar putea vizita țara sa anul viitor. Invitația a fost primită cu recunoștință.

În restul discuției au fost dezbătute sprijinul acordat familiei, consolidarea rolului valorilor tradiționale în viața societății moldovenești.