publicat în: Arhivă

A trecut la cele veșnice marele teolog Pr. Georges Metallinos

Pr. Georges Metallinos, profesor emerit al Facultății de Teologie din Atena, s-a mutat la Domnul, în ziua de 19 decembrie 2019, la vârsta de 79 de ani.
Acesta s-a născut în Corfu, în anul 1940. Din 1964 până în 1967, a studiat Filologia Clasică la Universitatea Capodistria din Atena, unde a absolvit Teologia și Filologia. După ce și-a încheiat serviciul militar, a fost numit asistent la Catedra de Patrologie și, în 1969, a efectuat studii postuniversitare la Bonn și Köln.
Între timp, a studiat și cercetat arhivele din Anglia. În 1971 a fost hirotonit diacon și preot în Germania și a obținut un doctorat în teologie la Atena și un doctorat în filozofie-istorie la Köln.
Din 1984 a predat „Istoria vieții spirituale din perioada post-bizantină”, „Istoria teologiei slujbelor dumnezeiești” și „Istoria bizantină” la Facultatea de Teologie din Atena. A fost decan acolo din 2004 până în 2007, anul în care s-a retras, primind titlul de Profesor Emerit.
În 2015, i-a fost acordat „Premiul Macedoniei”, pentru întreaga sa lucrare teologică. Părintele Georges Metallinos a reprezentat Bisericile din Grecia și Cipru la diferite congrese și simpozioane și a fost considerat unul dintre cei mai mari teologi din lumea ortodoxă.
Autor a numeroase lucrări, orator strălucit, Părintele Georges a fost cunoscut pentru înțelepciunea, erudiția și fidelitatea sa față de Tradiția Bisericii. Conform publicației grecești Kathimerini, înmormântarea sa a fost prezidată sâmbătă, 21 decembrie, de Arhiepiscopul Ieronim al Atenei.

Dumnezeu să-l odihnească împreună cu sfinții Săi!