Album aniversar: O Biserică luptătoare și rugătoare. Un deceniu de la întronizarea Preasfințitului Vincențiu, ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor

Acest Album aniversar intitulat O Biserică luptătoare și rugătoare. Un deceniu de la întronizarea Preasfințitului Vincențiu, ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor vine să evidențieze personalitatea celui de-al treilea ierarh, numit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a păstori credincioșii creștin-ortodocși din județele Ialomița și Bărăgan.
Hotărârea Sfântului Sinod privind înființarea unei episcopii cuprinzând județele Ialomița și Călărași a fost comunicată Arhiepiscopiei Bucureștilor cu adresa Cancelariei Sfântului Sinod nr. 4176/1993. Ea a fost dusă la îndeplinire și, la data de 6 februarie 1994, avea loc instalarea Preasfințitului Nifon Ploieșteanu ca episcop titular al Sloboziei și Călărașilor, eveniment istoric ce s-a desfășurat în Catedrala (pe atunci) Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, vechi locaș monahal, ctitorit de Voievodul Matei Basarab.

La data de 24 februarie 2000 a fost ales de către Colegiul electoral bisericesc ca cel de-al doilea Episcop al Sloboziei și Călărașilor Preasfințitul dr. Damaschin Coravu. La luna aprilie a anului 2009, în ziua de 23, Chiriarhul, în urma unei scurte suferințe, trecea la cele veșnice.

În ziua de 18 iunie 2009, la Palatul Patriarhal a avut loc, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia a fost ales prin vot secret ca noul Episcop al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor Preasfințitul Vincențiu Grifoni. Preasfinția Sa a devenit, astfel, cel de-al treilea episcop al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Duminică, 28 iunie, a fost ziua întronizării Preasfinției Sale, într-o Catedrală aflată încă în construcție, cu mare parte din pictură nefinalizată. Începând din acel moment și până în prezent, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a continuat și dinamizat viața bisericească din Bărăgan, într-un ritm susținut, sub toate aspectele ei: administrativ, pastoral, economic, misionar și social filantropic.

Prezenta mărturie, tipărită în condiții grafice deosebite, vine să întărească aceste afirmații și să evidențieze rolul Chiriarhului aflat în fruntea turmei sale duhovnicești, devotat și tributar întru totul învățăturilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, conform paradigmei biblice a Păstorului Cel Bun, Care „își pune viața pentru oile sale” (Ioan 10, 1-18). Volumul de față nu se vrea a fi un raport de activitate exhaustiv, ci o redare obiectivă a câtorva dintre evenimentele și realizările cu mare impact asupra creștinilor noștri, aflați, în bună tradiție bisericească, sub ascultarea Ierarhului lor.

Așadar, perspectiva pe care am încercat să o creionăm aici are în vedere în primul rând efectele produse în timp și spațiu asupra populației de confesiune creștin ortodoxă, întrucât conceptul de slujire presupune întotdeauna pe celălalt, aproapele nostru, și nu persoana noastră proprie, după exemplul: „[…] Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci ca să slujească El şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi.” (Matei 20, 28)

Se cuvin aduse mulțumiri și celor care au contribuit cu mărturii fotografice, dintre care se remarcă domnul Laurențiu Tătulescu, pc părinte diacon Silviu Nicușor Dascălu, domnul Ștefan Olteanu și domnul Mihai Popârlan și, nu în ultimul rând pc părinte consilier Florin Ionescu, fără de care realizarea acestui album nu ar fi fost posibilă.

Lăsăm cititorului, prin paginile acestui Album, bucuria descoperirii contribuțiilor semnificative pe care Ierarhul Bărăganului, Preasfințitul Părinte Vincențiu, le-a adus în ogorul Bisericii lui Hristos, asupra clericilor și laicilor, deopotrivă. Întru mulți și binecuvântați ani!

Coordonator Preot Manuel RUSU

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.