O nouă biserică în Athos, cu hramul Icoanei Maicii Domnului ‘Potolește întristarea mea’

Mânăstirea Dochiariu din Muntele Athos a târnosit o nouă biserică, ctitorită de ucraineni, cu hramul Icoanei Macii Domnului “Potolește întristarea mea” (“Ascultă tristețea mea”). Noua biserică a început sub binecuvântarea starețului Arhim. Grigorie (Zumis), în 2017, însă din păcate acesta nu a mai prins în viața sa pământească finalizarea lăcașului sfânt, mutându-se la Domnul pe 22 octombrie 2018.

Icoana Maicii Domnului “Ascultă tristețea mea” este numele unei icoane făcătoare de minuni din Biserica Mănăstirii Sfântul Nikolaev Odrin din Karachev, provincia Orlov, dar copii ale acestei icoane se găsesc în bisericile din întreaga Moscovă.

Icoana Maicii Domnului “Potolește întristarea mea” (Ascultă-mi întristarea”) este cinstită pe 25 ianuarie (Calendarul Vechi) și pe 25 septembrie (9 octombrie, după calendarul vechi).

Maica lui Dumnezeu este descrisă având mână stânga înălțată imediat sub cap, iar Pruncul Iisus ține un pergament în ambele mâini, Acesta fiind sprijinit tot pe mâna stângă. Pe pergament, apar cuvintele:

“Judecați cu dreptate; arătați milă unii altora; nu oropsiți văduvele și orfanii și nu păstrați răul în inima voastră față de fratele vostru”.

Originile acestei icoane sunt legate de o luptă din timpul domniei țarului Mihail Feodorvici (1613-1645), de lângă Șklova, în care rușii i-au învins pe polonezi, în provincia Mogilev, în anul 1640. Nu se știe cine a pictat icoana originală, dar pare a fi fost adusă în Rusia, din Athos, dintr-o mânastire rusească.

Prima dată această icoană apare cinstită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, puterea ei fiind descoperită de o femeie care suferise o slăbiciune la mâini și picioare și, nefiind ajutată de medici, i s-a zis într-o vedenie să meargă la Moscova și să se roage în fața Icoanei Maicii Domnului care ar purta inscripția “Ascultăti întristarea”, icoana apărându-i și ea în viziune. Negăsind, însă, icoana cu aceasta inscripție, s-a adresat preotului, acesta aducându-i sa vadă toate icoanele vechi pe care le ținea în clopotniță. Una dintre aceste icoane purta inscripția “Ascultă tristețea mea”. De îndată ce femeia a văzut icoana, a exclamat: “Ea este, ea! Este ea!”. După o slujbă, femeia bolnavă se simțea atât de puternică încât putea să stea și să părăsească biserica fără ajutor. MInunea a avut loc pe 25 ianuarie (Calendarul Iulian) 1760. Ulterior, în Biserica Sfântul Nicolae, icoana a fost așezată într-un loc potrivit de cinstire, iar un altar i-a fost dedicat special.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.