Hariton, Martirul din Kosovo

Din sutele de sârbi ale căror vieți s-au pierdut cu douăzeci de ani în urmă, în ceea ce creștinii ortodocși numesc “Primăvara Neagră” din 1999, când forțele NATO au bombardat fosta națiune a Iugoslaviei, un nume se evidențiază ca exemplu al sacrificiului și al luptei Bisericii Ortodoxe Sârbe: Călugărul Hariton din obștea Crna Reka.

Acesta s-a născut cu numele de Radoslav Lukic, în satul sărac sudic Seoce, în anul 1960, ducând o viață exemplară de umilință, slujire și datorie față de națiune și de Biserica Ortodoxă, fiind tuns călugăr în Mănăstirea Sfântul Arhanghel, în primăvara anului 1998.

Dar, deși călugărul Hariton urmărea cu multă râvnă să-și dedice viața lui Hristos și Bisericii Sale în Țara Sfântă, calea spre Împărăția Cerească avea să se dovedească a fi cea a martiriului în patria sa natală.

Pe 15 iunie 1999, Cuviosul Hariton a fost răpit, torturat și decapitat de atacatori necunoscuți, despre care se crede că acționau în interiorul sau în numele așa-numitei Armate de Eliberare a Kosovo (în limba albaneză UÇK). Trupul său neînsuflețit a fost găsit la scurt timp după aceea. Duhovnicul său, Pr. Ilie Milinkovic declara: “cuviosul Hariton este un martir al lui Hristos”.

Trupul Cuviosului Hariton a fost redat iubitei sale Mănăstiri Crna Reka din sud-vestul provinciei sârbe Novi Pazar, unde mulți deja au mărturisit despre mijlocirea în facerea de minuni a călugărului martirizat. În noiembrie 2018, o broșură despre acest Mucenic din Kosovo, aparținând mânăstirii, a fost tradusă cu succes în limba engleză, conform unui raport semnat de Dan Koski, pentru OCP News Service.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.