Ekaterinburg: comemorarea a 100 de ani de la asasinarea familiei imperiale a Rusiei

Cu ocazia trecerii a 100 de ani de la asasinarea familiei imperiale a Rusiei, canonizată de Biserica Ortodoxă Rusă, Patriarhul Kirill al Moscovei a oficiat, la Alpaievsk, duminica, 15 iulie 2018, ritualul de sfințire a Bisericii Icoana Maicii Domnului numită „Teodor“ (Teodorovaskaya), prin care a fost binecuvântat Mihail I Fedorovici Romanov, fondatorul Dinastiei Romanov.

Într-un raport publicat pe această temă, revista franțuzească Orthodoxie, amintește – citând publicatia web Sfânta Elisabeta și Tv-Soyuz – că la sfârșitul anilor 1980 a fost localizată mina, situată în Alpaïevsk, în care au fost aruncați de vii sfinții martiri, Marea Ducesă Elisabeta și monahia Varvara și alți membri ai familiei Romanov.

În 1992 a fost construită o capelă lângă această mină, închinată Sfintei Mucenițe Elisabeta, în care s-a oficiat imediat și prima Liturghie. Pe 22 februarie 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să construiască pe acest sit o mănăstire de călugări, închinată noilor martiri ai Rusiei. Egumenul acesteia, Pârintele Moise, a cerut autorităților regionale să acorde teren pentru mănăstire. A fost acordat un teren de 32 de hectare, iar primii călugări s-au stabilit aici, pe 6 iulie 1996 punând piatra de temelie a bisericii.

În ziua de duminică, 15 iulie 2018 a avut loc marea Sfințire a noii biserici, urmată de Sfânta Liturghie, prezidată de Patriarhul Moscovei, Kirill, slujind alături de membrii Sfântului Sinod și de alți episcopi.

La adresa web https://youtu.be/pvYiNf5uJb8 poate fi urmărită, în întregime, slujba.

În plus, în fața Catedralei din Ekaterinburg, în ziua de 16 iulie 2018, înainte de data comemorării sfinților martiri imperiali, are loc o Slujbă de Priveghere în fața Catedralei din Ekaterinburg, numită “De pe Sânge”, construită pe locul Casei Ipatiev, unde familia imperială a fost ucisă.

Sfânta Liturghie, prezidată de Patriarhul Chiril, va continua până dimineața devreme. Apoi, are loc o procesiune, de la Catedrală, la Ganina Yama, unde se află mănăstirea menționată mai sus, dedicată sfinților noi mucenici. Distanța este de aproximativ 20 de kilometri și este parcursă pe jos de către Patriarhul Chiril, de episcopi, clerici și credincioși.

100.000 de oameni sunt așteptați la acest eveniment. Vecernia și Sfânta Liturghie vor fi difuzate în direct, video, pe Internet, de canalul TV ortodox din Ekaterinburg „Soyuz“.

Familia imperială rusă a fost canonizată în 1981 de către Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Țării. În 1936, deja o biserică în cinstea sa a fost înălțată la Bruxelles. Sfântul Ioan de Shanghai a desemnat biserica „drept monument funerar simbolic al familiei imperiale, împlinind această slujire până când tot poporul rus va ridica o biserică maiestuoasă pe locul minei sumbre din Ekaterinburg“.

În anul 2000, canonizarea a fost generalizată în întreaga Biserică Ortodoxă Rusă, în cadrul Adunării Episcopilor, care a avut loc la Moscova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.