publicat în: Arhivă

Autoritățile macedonene confiscă pașaportul Arhiepiscopului Jovan de Ohrid

Autoritățile macedonene au confiscat pașaportul singurului episcop ortodox canonic care se află în țară, persecutat de mulți ani, Arhiepiscopul Jovan (vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe).

La punctul de frontieră Medzitlija, în apropierea Bitola, Ministerul de Interne a confiscat pașaportul Arhiepiscopului de Ohrid și Mitropolit de Skopje, Arhiepiscopul Iovan (Vraniskovsko), fără nicio explicație, în data de 9 iulie 2018, după cum a declarat Arhiepiscopia de Ohrid.

Această măsură este de natură să crească tensiunile existente între Biserica Macedoneană și Bisericile Ortodoxe canonice, în special în contextul solicitării sale actuale de recunoaștere canonică drept Biserică autocefală cu sprijinul Bisericii Bulgariei, care a fost deja criticată de mai multe Biserici surori, apreciază un raport al publicației OrthoChristian.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Ohrid, sub conducerea Arhiepiscopului Jovan, s-a separat de Biserica Macedoneană (schismatică), în 2002, cu scopul de a se uni cu Biserica Ortodoxă Sârbă. Episcopul Jovan a fost închis mai mulți ani, pentru acuzații false de ‘incitare la ură, schismă și intoleranță națională, rasială și religioasă’. El a fost uneori plasat în izolare și a avut dreptul doar la foarte puține vizite din partea prietenilor săi din Biserica Ortodoxă Sârbă.A fost eliberat din închisoare pe 2 februarie 2015 (vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe), însă s-a început o nouă procedură împotriva sa la scurt timp după aceea.

În declarația recentă cu privire la această ultimă provocare, Biserica notează că o astfel de măsură discriminatorie, fără explicații, este caracteristică statelor în care nu există o normă de drept. Pe de o parte, Guvernul Macedonean se declară corect pentru toți, scrie Arhiepiscopia, dar în realitate încalcă libertățile religioase. Astfel, se crede că autoritățile intenționează să perturbe festivitățile viitoare care vor marca mileniul Arhiepiscopiei de Ohrid.

Biserica Ortodoxă Macedoneană (schismatică), care este Biserica majoritară din țară, și-a organizat deja sărbătorile pentru această aniversare. Biserica Ortodoxă din Bulgaria, care are relații prietenești cu macedonenii, a refuzat să participe la celebrarea schismaticilor.

Arhiepiscopia a adăugat, de asemenea, că autoritățile încalcă atât Constituția cât și convențiile internaționale pe care le-au semnat, “continuând practicile Guvernului anterior, care au fost recent condamnate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din Strasbourg, prin plătirea mai multor despăgubiri Arhiepiscopiei Ortodoxe de Ohrid”.

Foto: Arhiepiscopul Iovan de Ohrid/ Wikipedia