Soborul celor Doisprezece Apostoli, cinstit în Tiberiada

Vineri, 13 iulie 2018, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oficiat Sfânta Liturghie la Sărbătoarea “Soborului celor Doisprezece Apostoli”, în sfânta mănăstire închinată acestora, aflată pe malul vestic al Mării Galileii, în orașul Tiberiada.

La slujbă au participat mulți credincioși din România, Grecia, Ucraina, Rusia… După Sfânta Evanghelie, Patriarhul Teofil a ținut un cuvânt de învățătură, amintind despre săvârșirea Sfintei Liturghii, în ziua precedentă, la Sărbătoarea Sfintilor Apostoli Petru și Pavel în orașul natal al Sfântului Petru, Capernaum.

“Iar astăzi, Soborul celor Doisprezece Apostoli Sfinți este comemorat în acest loc sfânt, unde a fost pentru „a treia oară când Iisus S-a arătat ucenicilor, după ce S-a sculat din morţi“ (Ioan 21, 14).

“Biserica noastră ortodoxă sfântă îi cinstește în special pe Apostolii care au fost aleși de Hristos Însuși – ‘Şi a rânduit pe cei doisprezece, pe care i-a numit apostoli, ca să fie cu El şi să-i trimită să propovăduiască’ (Marcu 3, 14) – care au devenit binefăcători ai omenirii“, a mai precizat Patriarhul Ierusalimului.

“Predicarea sfinților Apostoli, despre Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Răstignit și Înviat din morți, s-a bazat pe experiența personală, așa după cum a arătat apostolul și evanghelistul Ioan:

‘Ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noştri, ce am privit şi mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul vieţii, și Viaţa s-a arătat şi am văzut-o şi mărturisim şi vă vestim Viaţa de veci, care era la Tatăl şi s-a arătat nouă – Ce am văzut şi am auzit, vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi împărtăşire cu noi. Iar împărtăşirea noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Iisus Hristos’ (1 Ioan 1-3).

“Exact această afirmație, și anume continuarea lucrării răscumpărătoare a Domnului, de eliberare a omenirii de păcat și de moarte, este cea la care au fost chemați Apostolii. Și Domnul nostru Iisus Hristos a poruncit: ‘Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh’ (Matei 28:19)”.

Patriarhul a amintit că Biserica, fiind trupul mistic al lui Hristos – prin urmașii apostolilor, hirotoniți episcopi și părinți spirituali, prin puterea Duhului Sfânt, Duhul lui Hristos – continuă această lucrare, după cum se arată și în pasajul biblic de la Efeseni (2, 19-21):

‘Deci, dar, nu mai sunteţi străini şi locuitori vremelnici, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii şi casnici ai lui Dumnezeu, zidiţi fiind pe temelia apostolilor şi a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind Însuşi Iisus Hristos. Întru El, orice zidire bine alcătuită creşte ca să ajungă un locaş sfânt în Domnul’.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o recepție pe terasa mănăstirii și de o agapă oferită de Egumenul mănăstirii, Sofronie. Un material video poate fi urmărit în pagina web: https://www.youtube.com/watch?v=kyvm5kSfCQM .

Foto și informatii oferite de Patriarhia Ierusalimului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.