Patriarhul Georgiei, Ilia II, numeste un locum-tenens: duhovnicul actual al Presedintelui tarii

Foto: Patriarhul Ilia II al GeorgieiLicenta: By Patriarch_ILIA_II_of_Georgia.jpg: Paata Vardanashviliderivative work: George Mel (Patriarch_ILIA_II_of_Georgia.jpg) [CC BY 2.0 [https://creativecommons.org/licenses/by/2.0] ], via Wikimedia Commons

In aceste zile, Patriarhul Ilia II al Georgiei a anunțat, potrivit informațiilor furnizate de agentia greceasca Romfea [https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18387-o-patriarxis-georgias-diorise-mitropoliti-sunthrono-tou] , desemnarea unui loctiitor “locum tenens”, in persoana Mitropolitului Shio (Mudjiri) de Senaki și Chkhorotsqu.

Patriarhul Georgiei, Ilia II, numeste un locum-tenens: duhovnicul actual al Presedintelui tariiAnunțul a fost făcut cu puțin timp înainte ca Patriarhul sa încheie o Sfânta Liturghie în Biserica Sfantul Gheorghe Kashveti din centrul capitalei georgiene, una dintre marile biserici istorice.

Conform statutului Bisericii Georgiei, informeaza revista ruseasca Orthodox Christianity [https://orthochristian.com/108587.html] , această decizie înseamnă ca Mitropolitul Shio, ca locțiitor, în cazul in care primatul demisioneaza sau nu-si mai poate indeplini indatoririle de patriarh, ii va ocupa imediat poziția. Loctiitorul este autorizat să convoace o sedinta a Sfantului Sinod, pentru alegerea unui nou Patriarh.

Adresându-se publicului, in ce-l priveste pe noul loctiitor, Patriarhul a spus: „Îl felicit pentru această mare onoare și sper că va justifica speranța pusă în el”.Mitropolitul Shio, locum-tenens pentru Patriarhul Georgiei – Ilia IIMitropolitul Shio s-a născut la 1 februarie 1969, in Tbilisi. În viața civilă, numele sau era: Elizbar Mudjiri. După liceu, a studiat la Conservatorul de Stat din Tbilisi. În 1991 a devenit ucenic la Mănăstirea Shio-Mgvime, în apropierea orașului Mtskheta, și a depus voturile monahale în 1993, primind numele de Shio. A fost hirotonit diacon în 1995 și preot în 1996. Un an mai târziu, el a devenit paroh al Bisericii Sfantul Gheorghe din districtul Kldisubani al Tbilisi.

În 1998, a absolvit Seminarul Sfantul Ioan Evanghelistul, din Batumi, și a continuat studiile la Academia Teologică din Moscova. În același an, a fost ridicat la rang de staret și a fost pus la conducerea Catedralei Sfântului Prooroc Ilie și, apoi, a altor parohii.

În 2003, printr-o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene, starețul Shio a fost numit Episcop de Senaki și Chkhorotsqu și hirotonit pe 7 septembrie, in acelasi an. În 2009, a fost numit episcop al parohiilor georgiene din Australia.

Potrivit presei georgiene, Mitropolitul Shio ar fi duhovnicul Presedintelui Georgiei, Margvelashvili.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.