A fost decriptat un TABEL TRIGONOMETRIC vechi de peste 3000 de ani, cu care babilonienii ne dau lectii

Foto: Trigonometrie Manual Bernegger

Licenta de utilizare: By Matthias Bernegger [Public domain], via Wikimedia Commons

Secretele unei tablete babiloniene au fost descoperite in aceste zile, conținand un tabel trigonometric realizat cu mai mult de 1000 de ani înainte de a trăi Pitagora si inainte ca acesta sa observe cum, intr-un triunghi dreptunghic, pătratul celei mai lungi laturi (ipotenuza) este întotdeauna egal cu suma pătratelor celorlalte două laturi (catete).

A fost decriptat un TABEL TRIGONOMETRIC vechi de peste 3000 de ani, cu care babilonienii ne dau lectiiTabelul babilonian trigonometric, scrijelit pe o tableta din argilă, este mai exact decât oricare altul realizat astăzi, mai asigura cercetătorii, conform unui articol publicat in The Guardian [ https://www.theguardian.com/science/2017/aug/24/mathematical-secrets-of-ancient-tablet-unlocked-after-nearly-a-century-of-study [https://www.theguardian.com/science/2017/aug/24/mathematical-secrets-of-ancient-tablet-unlocked-after-nearly-a-century-of-study] ], uimiti de modul in care lumea antica poate da astfel de lectii lumii moderne.

TABEL TRIGONOMETRIC babilonian, care ne da lectiiGeniul babilonian necunoscut, descoperit astazi, a marcat pe tableta sa, pastrata in prezent intre colecțiile Universității Columbia, nu doar aceeași teorema a lui Pitagora, ci si o serie de tabele trigonometrice extraordinar de exacte si de complexe.

Astfel, conform publicatiei amintite mai sus, echipa Universitatii din New South Wales, Sydney, considera că cele patru coloane și 15 rânduri de crestături cuneiforme reprezintă cea mai veche și cea mai precisă tabelă (masa) trigonometrică de lucru din lume, un instrument de lucru care ar fi putut fi folosit, pe atunci, in topografie și în calculul construirii templelor, palatelor și piramidelor (recunoscute pentru complexitatea lor, atunci cand vine vorba despre Babilon).

Cel mai complex si exact TABEL TRIGONOMETRIC, cu care babilonienii ne dau lectiiMatematicienii au argumentat timp de aproape un secol pe marginea interpretarii tabletei babiloniene cunoscute deja cu codul Plimpton 322.

Acum, acestia sustin ca aceasta cea mai veche tabelă trigonometrică din lume ramane si singurul tabel trigonometric complet precis, datorită abordării babiloniene foarte diferite a aritmeticii și geometriei (acestia facand referire, totodata, la folosirea bazei de numeratie 60, fata de baza 10 folosita de noi astazi).

De acum, mai marturisesc acestia bucurosi, devin posibile noi aplicații practice în topografie, grafică pe calculator și educație…

Prin matematică, tabelele cu funcții trigonometrice ajung sa fie utile în mai multe domenii. Înainte de existența calculatoarelor de buzunar, mesele trigonometrice erau esențiale pentru navigare, știință și inginerie. Calculul tabelelor matematice a reprezentat un domeniu important de studiu, care a condus la dezvoltarea primelor dispozitive mecanice de calcul.

Calculatoarele moderne și calculatoarele de buzunar generează acum valori ale funcțiilor trigonometrice, la cerere, folosind biblioteci speciale de cod matematic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.