Sfintii Brancoveni la Palatul Mogosoaia 2017

Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache au fost sărbătoriţi ieri, 16 august 2017, la Palatul Mogoşoaia, locul de unde au fost ridicaţi de turci în anul 1714, în Săptămâna Patimilor, şi duşi la Constantinopol, unde, după multe suferinţe aveau să fie martirizaţi.

Sfintii Brancoveni la Palatul Mogosoaia 2017Complexul Palatului Brâncovenesc a fost prevăzut de către domnitor şi familia lui cu mai multe clădiri cu diverse destinaţii, la loc de cinste fiind Biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, unde, atâta timp cât Brâncovenii au locuit aici, nu a încetat cântarea Psalmilor.

Odată cu canonizarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Biserica de la Mogoşoaia a primit un al doilea hram, cel al ctitorilor ajunşi în ceata sfinţilor: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache.

Protopsaltul Dimitrie Voicescu la Palatul Brancovenesc Mogosoaia 2017Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată pentru această ocazie, de un sobor de preoţi şi diaconi, invitaţi speciali fiind Arhimandritul protopsalt Kabarnos Nikodimos din Grecia şi consilierul patriarhal Pr. Costin Ailioaei. Răspunsurile la strană au fost date de protopsaltul Dimitrie Voicescu şi grupul său vocal de psalţi.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din comuna Mogoşoaia şi zonele învecinate: Buftea, Otopeni, Chitila, Bucureşti dar şi din locuri îndepărtate, sosiţi cu autocarul sau cu mijloace proprii, dorind să fie în casa sfinţilor în ziua pomenirii lor.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, un grup de copii din Mogoşoaia pregătiţi de preoţii slujitori, au ţinut un spectacol de cântece şi poezii.

Pr Costin Ailioaei, Consilier Patriarhal, la Palatul Brancovenesc Mogosoaia 2017Cuvântul de învăţatură a fost rostit de Pr Costin Ailioaei, care a ţinut să vorbească mulţimii despre pătimirile sfinţilor mucenici Constantin Vodă, sfetnicul Ianache, fiii voievodului: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, despre rolul istoric pe care l-a avut domnia lui Cosntantin Brâncoveanu pentru Ţara Românească şi despre rolul duhovnicesc pe care l-a avut şi îl are pătimirea acestei familii voievodale, pentru întreaga Ortodoxie.

La final, părinţii slujitori au mulţumit invitaţilor, celor prezenţi şi celor care s-au implicat în organizarea hramului din acest an, invitându-i pe toţi la o agapă creştinească şi la un concert de muzică psaltică susţinut de Arhimandritul protopsalt Kabarnos Nikodimos, protopsaltul Dimitrie Voicescu şi grupul său vocal de psalţi, pregătit pentru orele serii.

Biserica de la Palatul Mogosoaia de Sfintii Brancoveni, 2017Biserica de la Palatul Mogoşoaia a primit, în anul 2014, ca sfânt odor, o părticică din moaştele Voievodului Sfânt Constantin Brâncoveanu, ce a fost aşezată într-un medalion la icoana sfântului.

Domnia voievodului Constantin Brâncoveanu a durat aproape 25 de ani, între 1688 şi 1714. Acesta a fost căsătorit cu Doamna Marica, de neam sârbesc, împreună cu care au avut patru băieţi şi şapte fete. Sfetnicul Ianache care a fost martirizat împreună cu toata partea bărbatească din familia voievodului a fost şi ginerele său.

Prinderea familiei voievodului de catre ostaşii trimişi de sultanul Ahmed al III-lea, a fost posibilă din cauza trădării unor boieri, astfel că în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, la 15 august, în ziua în care Dreptcredinciosul Voievod Constantin Brancoveanul împlinea 60 de ani, iar Doamna Marica îşi serba ziua numelui, Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache au fost martirizaţi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.