UNICAT: Comanda speciala de graffiti, pentru zidurile unei catedrale ortodoxe

Biserica Ortodoxă și arta stradală nu par să meargă mână în mână, dar o colaborare recentă între un artist stradal provincial și un preot ortodox a dovedit o excepție de la această regulă.

Luna trecuta, un artist “Rimrus” din orasul Volgodonsk, din sudul Rusiei, a observat ca zidul care inconjura o biserica ortodoxa din orasul sau natal fusese acoperit de graffiti si a decis sa faca ceva.

Într-o scrisoare adresata preotului local, Rimrus a sugerat bisericii să acopere graffiti-ul cu propria sa artă stradală și a propus un desen. Preotul i-a acordat imediat permisiunea și chiar s-a oferit să ofere vopsea artistului.

Rezultatul muncii lui Rimrus [Source: https://vk.com/rimrus_blog] ? Un graffiti multi-color (foto) care reda: “Dumnezeu este iubire”.

După cum a explicat Rimrus, într-un post de pe forumul online Pikabu, după ce a primit permisiunea scrisă din partea preotului, a petrecut trei zile lucrând la acoperirea respectivului zid. Mulți trecători au susținut munca sa, în timp ce unul singur a respins-o și l-a amenințat că a sunat deja la poliție. După finalizarea lucrarii, Rimrus a primit trei mulțumiri – prin intermediul a trei prajituri tradiționale de Paști, primite de la femei locale.

Explicând motivația sa de a picta ceva pentru Biserică, Rimrus a declarat că “i-a plăcut ideea de a reuni ceea ce pare imposibil”.

El a susținut, de asemenea, că o astfel de colaborare cu Biserica Ortodoxă a fost prima de acest gen din Rusia, dacă nu chiar din lume.

Rimrus se descrie pe sine ca fiind un “credincios neînchipuit” și este critic în relatia sa cu Biserica. În scrisoarea sa către preot, Rimrus a acuzat Biserica de “inactivitate” și de “îndepartare de popor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.