Ar putea fi considerat cel mai mare proiect dintre Rusia si Germania: Parcul Pacii (video)

Despre cum, la initiativa unei mici parohii, a putut luat nastere ceea ce ar putea fi considerat: cel mai mare proiect dintre Rusia si Germania”Este important ca soldatii inamici sa fie îngropati cum trebuie, pentru că victoria este lipsită de sens fără bunatatea invingatorilor“, a spus preotul ortodox rus Viaceslav – conform unui raport recent al publicatiei RT [https://www.rt.com/news/387560-german-ww2-cemetery-russia/] – care a ajutat la organizarea unuia dintre cele mai mari cimitire militare germane din Europa, situat în apropiere de Sankt Petersburg.

În acest cimitir militar german, care a fost infiintat începand din anul 2000 în satul Sologubovka, la aproximativ 80 km de Sankt-Petersburg, sunt îngropati aproximativ 54.000 de soldați germani din Al Doilea Război Mondial, potrivit Comisiei Cimitirelor de Război Germane, un ONG responsabil cu intretinerea acestora în Europa și Africa de Nord. Acest cimitir deține până la 80.000 de morminte. Au fost identificati, până în prezent, peste 35.000 de soldați germani, potrivit Comisiei.

„Ne aflam intr-o locație unică pentru relațiile ruso-germane“, a declarat Pr. Viaceslav, care este parohul Bisericii Adormirii Maicii Domnului, din imediata apropiere.

„Pentru mine, acesta este cel mai mare proiect dintre Rusia și Germania, a cărui inițiativă a fost luată de către parohia unui mic sat rusesc, dar care a fost susținut în rândul politicienilor și public în toată Europa”, a spus el.

Satul Sologubovka a fost ales sa găzduiasca cimitirul, dat fiind numarul mare (3.500) al soldaților germani care au fost îngropați acolo în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„A fost factorul decisiv pentru instalarea cimitirului aici… Rămășițele au fost exhumate și transferate in locația destinata înmormântarii lor“, a spus Pr. Viaceslav. Potrivit acestuia, in cimitir se afla in prezent „rămășițele soldaților germani din întreaga parte de nord-vest a Rusiei, dar majoritatea provin din zone apropiate regiunii Leningrad“.

Forțele naziste nu au reușit să cucereasca orașul Leningrad, acum Sankt-Petersburg. Cu toate acestea, au asediat orașul – asediu care a durat 872 de zile, intre 9 septembrie 1941 si 27 ianuarie 1944, fapt care a costat viața a peste 640.000 de civili, potrivit statisticilor oficiale. Noile cifre oferite de Ministerul Rus al Apărării au ridicat numarul oamenilor morti in timpul asediului, la 1,4 milioane.

Pr. Viaceslav a adăugat că rămășițele trupelor germane descoperite în Rusia erau incinerate înainte de infiintarea acestui cimitir.

„Conform acordului semnat între Rusia și Germania în 1992, partea germană nu are dreptul să menționeze nume pe mormintele din Sologoubovka. Știm cine este îngropat acolo, dar niciun semn personal nu este plasat pe mormant, deși putem vedea numele fiecăruia dintre morți gravat pe o piatră”, a spus Parintele Viaceslav.

Preotul reamintește că grupuri întregi sosesc din Germania, în căutarea rudelor lor, adăugând că el încearcă să ii ajute pe toți cei care vin. In plus, el a explicat că, de cei inmormantati in Sologoubovka nu raspunde Biserica Ortodoxa Rusa. De asemenea, acestia nu fac obiectul unor ritualuri funerare ortodoxe, insa înțelegerea corectă și capacitatea de a vedea, astfel, rezultatele unui razboi, fac ca acest cimitir sa fie foarte important pentru ruși.

Parintele Viaceslav a impulsionat crearea cimitirului militar german din Sologoubovka, pentru că el crede că „fiecare soldat are dreptul la un mormânt“.

„Trebuie să-i inmormantam pe soldati, indiferent de cine au fost ei… Noi nu luptăm cu cei morți… crimele și criminalii de război ar trebui să fie condamnati, dar este inutil să lupti cu ramasitele lor“, a explicat el.

Preotul a mai vorbit despre un ofițer militar rus care vizitează locul în fiecare an, pe 9 mai – Ziua Victoriei, pentru a prezenta onorurile, spunând că si „ei sunt, la fel, soldați. Un soldat nu este responsabil pentru comanda primita. El doar executa ordinele”.

Parintele Viaceslav a adăugat că, „în cazul în care invingatorul in lupta nu este binevoitor, înseamnă că el nu a învins de fapt…

Dacă este răzbunător, e crud, victoria sa este doar una temporară. Cred că rușii au câștigat acest război nu numai cu armele, ci cu valorile morale practicate de poporul nostru și cu cultura noastră”.

În apropierea cimitirului, „proiectul pacificator“ din Sologoubovka include Biserica Adormirii Maicii Domnului și „Parcul Pacii“. Biserica „a fost restaurată, nu numai cu fonduri rusești și germane, dar și cu fonduri provenite din alte țări europene”. Această biserică, în timpul războiului, s-a aflat sub tirul artileriei naziste si a fost distrusa, rămânând doar „ruine, acoperite cu arbori și arbuști“, a explicat Parintele, care este si Protopop. Biserica ar fi trebuit să fie demolata complet, pentru a face loc unui drum catre noul cimitir, dar implicarea Pr. Viaceslav a salvat lacasul de cult.

„În cele din urmă, am ajuns la concluzia că reconstrucția bisericii prin eforturi comune, ar fi un semn de reconciliere. Am păstrat biserica, am construit cimitirul și am unit aceste două elemente, prin Parcul Păcii”.

Parcul Păcii – „un teren cu plantații, elemente arhitecturale și sculpturi“ – este destinat „sublinierii tragediei războiului și binecuvântarii păcii“.

Parintele Viaceslav spune că nimeni nu agrea ideea de a crea un cimitir pentru trupele inamice. Cu toate acestea, au fost multi dintre adversari, care au înțeles în cele din urmă importanța unui astfel de sit pentru viitoarele relații de pace între Rusia și Germania.

In articolul de fata, va oferim un scurt material video pe aceasta tema, in care sunt redate pe scurt ideile de mai sus, Preotul amintind ca tatal sau, invalid de razboi, l-a invatat puterea iubirii si a iertarii, invatatura pe care i-a lasat-o asemenea unui testament. [

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.