Cursa disperata: Arheologii gasesc o solutie invizibila, in fata jefuitorilor

Recentele jafuri, care implica artefacte neprețuite din Siria și Irak, efectuate atat de catre teroriști cat și de catre bandele criminale, au ajuns la o scară fără precedent.

Conform unui raport BBC, obiectele furate au ajuns in Europa și SUA, acolo unde acestea au fost oferite colecționarilor privați.

UNESCO spune ca s-a ajuns la milioane de dolari in ce priveste valoarea comerțului ilicit. Numai ca, dupa cum afirma BBC, o solutie inovatoare poate fi acum la îndemâna, care sa le permita arheologilor să urmărească artefactele prețioase.

Lucrând în secret, în zonele din afara controlului guvernului sirian, arheologii sirieni au început sa picteze unele dintre cele mai valoroase artefacte din țară, cu un lichid limpede, trasparent. Solutia este invizibila pentru ochiul liber, dar detectabila în lumină ultravioletă.

Conform BBC, tehnologia a fost dezvoltata de Smartwater, o firma britanica implicata in prevenirea criminalității, fiind testata de către oamenii de știință de la Universitatea Reading și Universitatea de Stat Shawnee din SUA.

In prezent, mozaicurile romane, ceramica bizantină și sculpturile antice sunt toate tratate cu lichidul in cauza, într-o cursă disperată de a opri ca moștenirea Siriei sa fie jefuita de teroriști și de bandele de infractori.

Se spera că solutia gasita sa ii descurajeze atât pe colecționari, cat și pe traficanți de obiecte furate, acestia stiindu-se astfel amenințati cu urmărirea, intrucat fiecare artefact are insemnat in secret un cod unic, identificabil.

Conform BBC, lichidul nu afecteaza materialul pe care este aplicat. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.