publicat în: Arhivă

Teorie demontata: Chipul de pe moneda din sec I nu apartine lui Iisus

Presa internationala a facut publica de curand o teorie a autorului Ralph Ellis (foto), conform careia o monedă provenita din primul secol dupa Hristos ar fi prezentat Chipul lui Hristos pe ea – ca fiind războinic și rege al Edessei (in Turcia de astazi).

In aceste zile, teoria a fost demontata categoric si radical de catre specialistii si cercetatorii in domeniu si de catre istoricii din domeniul religiei.

Moneda apartine chiar autorului, acesta grabindu-se deja sa publice o carte pe aceasta tema, intitulata “Iisus: Regele Edessei”, in care aminteste ca aceasta ar fi prima reprezentare efectuata vreodata a chipului lui Iisus. Figura reprezentata pe moneda in cauza poarta o diademă despre care autorul sustine ca ar fi o coroană de spini, desi conform cercetatorilor ea este doar incrustata cu spini si este specifica liderilor din trecut ai Edessei.

Ideea ca Iisus ar fi fost un rege războinic a venit, conform autorului cartii controversate, chiar din Evanghelie, acolo unde Sfantul Apostol Luca (22:36) aminteste ca oamenilor li s-a cerut să iasă și să-si cumpere săbii.

Autorul cartii nu este afiliat niciunei universitati, iar specialistii in domeniu, cadre universitare si istorici religiosi, conform presei internationale, in ultimele zile au demontat definitiv teoria acestuia, afirmand ca aceasta este nu doar gresita, ci de-a dreptul iresponsabila. Conform specialistilor, nici macar nu este vorba despre o teroie care sa poata naste controverse, discutii sau noi analize, ci este vorba despre o idee pur si simplu falsa si atat, care demonstreaza lipsa de cunoastere si iresponsabilitate, atat in domeniul istoriei cat si al descoperirilor arheologice etc. (LONews)