publicat în: Arhivă

Participare chiriarhala la comemorarea Arhimandritului Profesor Dr. Iosif Iuliu Olariu

Iuliu Olariu vede lumina zilei pe data de 6 februarie 1859, în localitatea Măidan (azi Bradişorul de Jos) şi de mic copil este atras de lucrurile sfinte şi de biserică, de unde nu lipsea nici o duminică şi sărbătoare când mergea împreună cu părinţii săi.

Activitatea profesorală a dr. Iosif Iuliu Olariu începe în anul 1885 când tânărul doctor în teologie se întoarce de la studii, iar episcopul Ioan Popasu, care era şi protectorul său, îl numeşte pe data de 1 septembrie 1885 profesor provizoriu al Institutului Teologic din Caransebeş. În 1888, profesorul dr. Iuliu Olariu este numit profesor definitiv al acestui institut şi tot acum este numit şi director al institutului, funcţie pe care o ocupă timp de 35 de ani.

Ţinând seama de aceste realităţi, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, în acest an vrednicul slujitor va fi comemorat în acest an în mod deosebit în Episcopia Caransebbeşuli prin diferite activităţi spiritual-culturale.

Deschiderea acestor manifestări vor avea loc duminică 8 februarie 2009, când în localitatea natală Brădişorul de Jos din protopopiatul Oraviţa se va oficia dumnezeiasca Liturghie arhierească de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Înaintea săvârşirii Sf. Liturghii va avea loc şi slujba de resfinţire a lucrărilor efectuate la biserica parohială. După săvârşirea Sf. Liturghii va avea loc dezvelirea şi sfinţirea bustului Arhimandritului Profesor Dr. Iosif Iuliu Olariu. La acest eveniment vor participa şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene care au sprijinit proiectul de înălţare a bustului ilustrului profesor.