Orientul Mijlociu: amploarea catastrofei, tinuta sub tacere de majoritatea mass-mediei

Zilele trecute, in Atena, a avut loc cea mai mare conferinta referitoare la situația creștinilor și a altor minorități religioase din Orientul Mijlociu. Mitropolitul rus Ilarion de Volokolamsk a tinut un discurs, în prima zi a forumului, al carui text vi-l prezentam mai jos:

“Astăzi, în Orientul Mijlociu, suntem martorii distrugerii in masa, fără precedent, a Creștinismului. Executiile nesfârșite și răpirile, distrugerea sit-urilor antice sfinte și expulzarea creștinilor din țările lor nu pot decât sa alarmeze Bisericile creștine.

‘În fața ochilor noștri se desfășoară o tragedie adevărată, un genocid real asupra populației creștine din țările din care Vestea Cea Bună s-a răspândit în întreaga lume. Amploarea catastrofei, trecuta sub tăcere de majoritatea mass-mediei din lume, inca nici nu o realizam’, este modul în care Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a caracterizat situația, atunci cand a vorbit în fața episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse, in luna februarie a acestui an. Patriarhia Moscovei, care s-a bucurat, in mod traditional, de legaturi spirituale și sociale strânse cu Orientul Mijlociu, considera o prioritate acest aspect al relațiilor sale externe.

Creștinii au îndurat multe încercări de-a lungul istoriei lor de două mii ani, dar evenimentele din ultimii ani sunt fără precedent. În secolul XXI, într-un moment in care se dezvolta turbulente in sanul omenirii, după o serie de războaie mondiale sângeroase, asistăm, cu complicitatea tăcută a puterilor mondiale, la dezrădăcinarea in masa a Creștinismului și a culturii creștine, din locul în care au luat ființă.

Știm că musulmanii și alte comunități religioase, de asemenea, au de suferit de pe urma activităților extremiștilor; cu toate acestea, creștinii sunt cei mai lipsiți de apărare în fața fața unui inamic care a îngrozit întreaga lume. Ei au devenit prima ținta a teroriștilor, in cazuri de răpiri, șantaj și crimă. În același timp, teroriștii își desfășoară activitățile infracționale sub masca religiei.

Voi aminti câteva cifre, care caracterizează amploarea calamitatii. În Irak, de exemplu, numărul creștinilor, în ultimii 12 ani, a scăzut cu mai mult de zece ori; cei care rămân se află astăzi într-o situatie catastrofala, lipsiti de toate bunurile și de orice speranță a unui viitor pașnic și prosper. Doar pe parcursul anului trecut, mai mult de 100 000 de creștini au părăsit Irakul. Este imposibil sa calculezi daunele cauzate bisericilor creștine antice și altor monumente istorice.

Execuții în masă au loc în Libia, fiind ucisi creștini absolut nevinovați. O țară odată stabilă a fost transformata într-o arenă a războaielor tribale, iar fi creștin este extrem de periculos. Din 100 000 de creștini, mai există doar câteva mii rămase, iar amenințarea la adresa vieții lor continuă.

Până in 2011, in Siria, s-a mentinut un echilibru inter-religios. Cu toate acestea, extremiștii care au intervenit în țară au răspândit o adevarata teroare sângeroasa impotriva creștinilor. Noi încă nu știm nimic despre soarta Mitropoliților Paul (Yazidji) de Alep și Grigore Ioan (Ibrahim), răpiti în urmă cu doi ani și jumătate (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Aproape 200 de asirieni sunt ținuti în captivitate de către ISIL, fiind rapiti din luna februarie a acestui an, în valea râului Kabur. Trei dintre ei au fost recent executati de catre teroriști. Cartierele creștine din Damasc și Alep sunt supuse, neincetat, focurilor de arma.

În prezent, mai mult de un sfert din creștini au părăsit Siria. Iar această cifră continuă să crească. Oamenii fug de teroare, de ororile războiului, de un viitor fără speranță pentru ei și copiii lor. Există un pericol real, ca Orientul Mijlociu – leagănul Creștinismului – sa aparțina în întregime extremiștilor.

Intr-un mod tragic, puțini politicieni occidentali au ascultat vocile liderilor creștini care solicitau – și continue sa faca apel – incetarea dotarii cu arme a militanților.

Daune ireparabile au fost cauzate patrimoniului cultural antic din Orientul Mijlociu. Echilibrul religios și cultural, care a existat de secole, a fost distrus. Am vorbit de multe ori cu liderii religioși și politici din Siria și Irak. Ei au vorbti despre eforturile mari care se impun pentru restaurarea parțială a infrastructurii și revenirea la o viață normală.

Biserica Ortodoxă Rusă, întotdeauna și peste tot, s-a străduit să atragă atenția asupra situației creștinilor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Reprezentanții Bisericii au pus invariabil această problemă pe ordinea de zi a liderilor politici, publici și religiosi, atat din Est, cat si din Vest. În desfășurarea dialogului cu musulmanii, Biserica Ortodoxă Rusă accentuează necesitatea apararii creștinilor in fata extremiștilor. Noi ii sprijinim pe frații și surorile noastre, moral și material, cat de bine putem. S-au intreprins eforturi mari în informarea populației, atât din ​​Rusia cat și de dincolo de granițele ei, despre adevărul privind catastrofa in desfasurare.

Sperăm că lumea poate invata o lecție din cea mai mare tragedie umanitară din ultimii ani. Facem apel la politicieni, care poartă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă, sa intreprinda toate eforturile pentru a-i apăra pe creștini și sa garanteze întoarcerea lor la casele proprii și in tinuturile in care s-au nascut.

Aș dori să vă amintesc, încă o dată, că disparitia prezenței creștine în Orientul Mijlociu va avea consecințe ireparabile. Dacă nu mai ramane niciun creștin, atunci baricadele care blocaserea odata răspândirea radicalismului, vor fi si ele eliminate.

Pentru a încheia prezentarea mea, aș dori încă o dată sa ii asigur pe creștinii din Orientul Mijlociu, de solidaritatea noastra cu ei. Întreaga Biserică este îngrijorata și se roaga pentru cei care suferă pentru numele lui Hristos, pentru ca, așa cum spune Sfantul Pavel, “suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui.” (Efeseni 5: 30 ). Va simtim durerea, in incercarile care s-au abatut peste voi, și respectam profund poziția voastră curajoasa și ferma pentru Adevărul lui Hristos”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.