Criza din Orientul Mijlociu nu va fi rezolvata cu mai multe bombe si mortiere

Va prezentam, mai jos, declaratia IPS Arhiepiscop Demetrios al Americii, facuta la conferința internațională pe tema Pluralismului religios si cultural si a coexistenței pașnice în Orientul Mijlociu, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Greciei, in aceste zile, la Atena (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Atunci când sunt invitați laolalta frați și surori, prieteni și colegi din întreaga lume, pentru a sărbători o ocazie de bucurie, sunt convins ca noi toți salutam imediat o astfel de oportunitate. Întâlnirea noastră de față, cu toate acestea, este cauzată de o criză în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu și de un sentiment de urgență in raspunsul care trebuie dat crizei umanitare imense.

Orientul Mijlociu, o zonă georgrafica distinsa prin pluralismul religios și cultural existent de cel puțin 4000 de ani, dupa cate se stie, cunoaste niveluri ale violentei fără precedent, de cateva zeci de ani. Acest teren fertil, care a servit ca leagăn multor civilizații, este otrăvit de frică, ură și violență. Rezultatul tragic al unor astfel de condiții, a fost disparitia in masa a comunităților locale, care au coexistat pașnic cu vecinii lor, timp de secole. În timp ce, în trecut, nu era ceva neobișnuit sa găsestii sate si orașe formate din oameni de diferite credințe religioase și tradiții culturale, astăzi oamenii sunt învățați să il priveasca pe vecinul lor cu suspiciune. Cei care refuză să-si schimbe modul lor de viață, sunt persecutați, executati sau forțati sa-si paraseasca propria patrie.

Aceste condiții au condus la alcatuirea unei imagini fracturate a Orientului Mijlociu, una în care oamenii sunt obligați să traiasca în interiorul unor granițe prescrise, care definesc mai degaraba identitatea unei persoane dupa diferente, decât dupa multitudinea de principii pe care le aveau in comun de generații. Realitatea pluralismului pe care Orientul Mijlociu l-a exemplificat de generații, a fost transformata într-un haos și chiar in distrugerea sit-urilor de patrimoniu mondial, a căror importanță a fost recunoscută de întreaga lume.

Ceea ce avem în fața noastră, prin urmare, nu este nimic mai mult decat o criză umanitară de proporții, fără precedent. Sunt unii care numesc condițiile ca fiind ale unui genocid teritorial. Permiteți-mi să spun, totuși, că acest genocid nu discrimineaza doar un anumit grup religios, fiindca știm că sunt persecutati oameni de toate credințele. Poate că, în plus față de recunoașterea acestei crize ca genocid, am putea-o defini cel mai bine ca ‘memoricid’, fiindca este o ștergerea masivă a istoriei comunităților locale, din memoria colectivă a lumii.

Desigur, putem da vina pe mass-media și pe forțele externe, pentru proiectarea unei viziuni distorsionate asupra Orientului Mijlociu, care prezintă regiunea ca pe terenul istoric al unei anumite comunitati religioase unice. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm, cât de mult am investit în educarea propriilor noastre comunități; cât de mult ne-am angajat, ca parteneri ai altor convingeri religioase, fiind pregătiți să pictam o imagine autentică a regiunii, dupa modul în care ea a existat peste 4000 de ani.

Suntem siguri că criza din Orientul Mijlociu nu va fi rezolvată cu mai multe bombe și mortiere. Diplomația și dialogurile sincere, extinse, sunt instrumente utile. Cu toate acestea, atunci când sunt privite în mod izolat, eficacitatea diplomației este destul de limitata. Ceea ce știm, este că o criză umanitară poate fi manipulata în mod eficient, în principal, prin ajutoare umanitare. Vă rog să-mi permiteți, în acest moment, sa ofer un exemplu specific. Mă refer la IOCC (Caritate Creștină Ortodoxă Internațională), care este o agenție umanitară oficială, a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite. IOCC a oferit ajutor umanitar pentru 3,1 milioane de persoane siriene strămutate în propria lor țară sau care trăiesc ca refugiați în Iordania, Liban, Irak și Armenia. IOCC a distribuit, in valoare de peste 50 de milioane $, ajutoare pentru gestionarea crizei umanitare din Siria. (…) Dar, cel mai important, IOCC a administrat proiecte de ajutor umanitar fără a discrimina dupa etnie, rasa, sex sau religie. Acest lucru a contribuit la aducerea membrilor comunităților conflictuale, din nou, împreună. IOCC reprezintă un exemplu concret despre cat de eficiente pot fi eforturile noastre în combaterea crizei. De asemenea, ajută sa amintim incă o dată faptul că Orientul Mijlociu este țara cu o istorie superba a pluralismului cultural și religios. Un pluralism extrem de prețios, care trebuie să rămână acolo pentru totdeauna”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.