Patriarhul sarb Irineu: Nu a sosit inca timpul pentru o vizita a Papei. Lagarul celor 20 000 de copii sarbi…

Biserica Ortodoxă Sârbă consideră că inca nu a sosit timpul pentru o vizită a Papei Francisc in Biserica Ortodoxa Sârba, a declarat Patriarhul Irineu, care a spus că Papa, ca șef al statului, poate fi întotdeauna invitat de autoritățile civile sa viziteze Serbia, iar Biserica nu va interfera.

“Noi, ca Biserică, nu am avea nimic împotriva acestuia, si ar fi o onoare pentru noi să-l primim pe Papa, dar tinem cont de numărul imens al cetățenilor poporului nostru, care au fost expulzați [din Croația], unii locuind astazi ca refugiați în condiții dificile”, a spus Patriarhul, într-un interviu pentru “Stiri on-line”.

Patriarhul a amintit că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au avut loc tragedii teribile pe teritoriul așa-numitului “Stat Independent al Croației”, iar un număr mare de clerici romano-catolici a participat la acte josnice împotriva poporului sârb.

În ce privește problema canonizării Cardinalului Stepinac Alois, Patriarhul sârb a subliniat că Biserica Ortodoxă Sârbă si-a exprimat deja pozitia și că acesta a fost un om aflat în fruntea Bisericii Romano-Catolice din Croația intr-o epocă tragica.

“Nu avem nici o dovada… în sensul că ar fi făcut ceva pentru a indrepta situația poporului nostru din Croația și pentru a preveni genocidul impotriva poporului nostru nefericit”, a spus Patriarhul Irineu.

Acesta a reamintit că, în timpul luptelor, in Mlaka a existat un lagăr de concentrare pentru copiii sârbi, unde au fost luati 20.000, dintre care 12.000 au fost salvati de un german casatorit cu o sarboaica. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că Stepinac ar fi salvat macar unul dintre ei.

“Genocidul a avut loc. Nu știm in ce masura Stepinac l-a favorizat, dar știm că nu a făcut nimic pentru a-l preveni”, a remarcat Patriarhul.

Se spune că ar exista unele scrisori ale lui Stepinac, mijlocind pentru sârbi, dar nu există nicio acțiune sau interventie publica in apărarea sârbilor, și totuși a primit înalte distincții din partea călăului poporului sârb și al Bisericii Ortodoxe, Ante Pavelić.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.