Criza migrantilor: COMUNICAT al Episcopilor Ortodocsi din Franta

“Primirea de oaspeţi să n-o uitaţi căci prin aceasta unii, fără ca să ştie, au primit în gazdă, îngeri.”(Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel: 13, 2)COMUNICAT

“Episcopii membri ai Adunării Episcopilor Ortodocsi din Franța isi manifesta îngrijorarea profundă in fața dramei umanitare care se deruleaza astazi in estul Mediteranei. Conflictele, printre care si cele din această parte a lumii, care necesita rezolvare, au împins multi oameni pe calea exilului, cel mai adesea cu riscul vieții lor.

Teologia ortodoxă pe tema emigrantilor, a străinilor, a exilaților este categorică. Ea se bazeaza pe cuvintele lui Hristos Insuși: “străin am fost şi M-aţi primit;” (Sfânta Evanghelie după Matei 25, 35),

și ne ofera exemplul gestului caritabil al bunului samaritean (Luca 10):

“25. Şi iată, un învăţător de lege s-a ridicat, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?26. Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citeşti?27. Iar el, răspunzând, a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.28. Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta şi vei trăi.29. Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu?30. Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.31. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături.32. De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături.33. Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă,34. Şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.35. Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da.36. Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?37. Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea”.

Adunarea Episcopilor Ortodocsi din Franța sprijina primirea migranților in Franța. Mai mult decât atât, prezența ortodoxă în țară este în sine rezultatul mai multor fluxuri de migranție, urmare a unor cauze politico-economice, care au împins populațiile din Asia Mica, Orientul Mijlociu, Balcani și Europa de Est sa-si găseasca refugiu. În acest context,

ca raspuns la dezradacinare si exil, aceste populații ortodoxe si-au găsit forța necesara de a se integra intr-o tesatura socio-politica ospitaliera, în acest timp clădind diaspora.

Criza migrației, cu care Franța se confruntă astăzi, nu se limitează la granițele Hexagonului, ci, de asemenea, reprezinta o provocare pentru Europa și nu numai. Nu poate exista o solidaritate adevărată cu migranții, daca nu există mai intai solidaritate între statele UE, facilitând repartizarea efortului de gazduire și regândirea chestiunii dreptului de azil într-un mod mai cuprinzător. Unele țări, cum ar fi Grecia, sunt grav afectate de această realitate tragică și este necesara stabilirea unor mecanisme de urgență (“hotspot”) care sa permita preluarea rapida a solicitarilor de azil.

În cele din urmă, Adunarea Episcopilor Ortodocsi din Franța susține inițiativele puse în aplicare de guvernul francez, prin care este permisa gazduirea a mii de migranți, care fug din cauza violenței inregistrate în țara lor de origine. Ea felicita toate organizațiile politice, asociațiile și clericii, care se angajeaza in primirea migranților. Ii invită pe credinciosii săi să se roage pentru pace în acele regiuni ale lumii, unde terorismul face ravagii, si sa se mobilizeze în favoarea acestor populații vulnerabile.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.