Despre cum vrea Turcia sa evite crearea unui stat kurd, cu ajutorul SUA: zona de siguranta sporita

Eforturile Turciei de a crea un zonă sigură în Siria, cu ajutorul Statelor Unite, reprezinta de fapt o încercare de a-i opri pe kurzi sa-si intemeieze propriul lor teritoriu (kurzii sunt o minoritate care include aproape un sfert din populatia tarii), a declarat liderul Partidului pro-kurd Democrat din Turcia (HDP) pentru BBC, într-un interviu publicat astazi.

Presa internationala a raportat ca oficialii americani si turci lucreaza la detaliile unui plan de a crea o zonă liberă, in care militantii Statului Islamic (ISIL) sa nu aiba acces, în teritoriile situate de-a lungul frontierei turcesti cu Siria.

“Turcia nu intenționează să vizeze ISIL, prin noua zona de siguranță, ci Guvernul turc a fost grav perturbat de intentia kurzilor de a incerca sa-si creeze un stat autonom în Siria”, a declarat Selahattin Demirtas.

Potrivit lui Demirtas, liderul turc a declarat că nu va permite crearea unui stat kurd.

“De fapt, Turcia ar trebui să lucreze cu forțele kurde pentru a crea aceasta [zonă sigura] zonă”, a adăugat Demirtas.

PKK, considerata o organizație teroristă de către Ankara, a fost infiintata la sfârșitul anilor ‘70, in cadrul luptei de independenta a comunității kurde.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.