Afacerea Yukos afecteaza si Biserica Ortodoxa. Situatia este ingrozitoare!

Chiar daca Rusia va contesta validitatea deciziei Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga (dupa cum informa un raport de ieri al Radioului Europa Libera) – care a condamant-o să plătească 50 de miliarde de dolari despăgubire acționarilor companiei petroliere Yukos – totusi În Belgia, confiscarea activelor de stat afecteaza deja si Biserica Ortodoxă Rusă.

Conform Znak, astfel de avize de confiscare au fost primite de reprezentanti ai mass-mediei ruse si de banci. Criza a aparut în cadrul unui proces legislativ al mai multor fosti proprietari ai Yukos, împotriva conducerii ruse. Compania Yukos a fost sechestrată și vandută în 2004, în cursul unui proces de evaziune fiscala intentat fostului proprietar al companiei.

Astfel, Eparhia de Bruxelles-Belgia a Bisericii Ortodoxe Ruse s-a vazut obligata sa aminteasca imediat, spre exemplu, ca este separată de Stat.

“Situația este îngrozitoare”, spune Protopopul Andrei Eliseev. “Biserica si Statul sunt separate, în temeiul Constituției, dar se pare că orice organizație asociată cu Rusia, ca țară, poate suferi o astfel de urmărire penală. Nu avem nicio legătură cu Federația Rusă: nu primim nici subvenții si nici salarii de la stat, iar Episcopia și toate parohiile sunt înregistrate în conformitate cu legislația belgiană și sunt belgiene, de fapt”.

După cum se știe, pe 17 iunie, în legătură cu procesul Yukos, Belgia a confiscat proprietatile instituțiilor ruse, cu excepția misiunilor diplomatice. Este posibil ca, în curând, activele Federației Ruse sa fie confiscate si în alte țări ale UE și in Statele Unite ale Americii.

Putin a declarat, insa, că Moscova ar putea recurge la măsuri de represalii împotriva intereselor de afaceri ale Franței și Belgiei în Federația Rusă, conform Radio Europa Libera.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.