VACCINURI si opozitia motivata religios – obsesia conspiratiilor provoaca aparitia de noi focare

Opozitia motivata religios impotriva campaniilor de vaccinare a contribuit la raspandirea focarelor de difterie în unele provincii ale Indoneziei, medicii facand apel la părinți, să acorde prioritate sănătatii copiilor lor, dincolo de ideile motivate religios.

Asociatia Indoneziană de Pediatrie a declarat, in urma cu o zi, că membrii comunităților musulmane din unele provincii s-au opus vaccinarii, deoarece credeau că programul ar fi fost o conspirație și că materialele folosite în vaccin nu erau halal.

“Au existau multe refuzuri la vaccinare, incepand din 2012. Social media facilitează răspândirea îndoielii. În comunitățile musulmane, unii cred că vaccinarea este parte dintr-o conspirație evreiască”, a spus secretarul Asociatiei, Piprim Basarah Yanuarso.

Opoziția față de vaccinare a dus la focare de difterie în Padang, Sumatra de Vest și Aceh, a spus el, susținând ca aceasta a provocat moartea a cel putin 4 copii. Padang și Aceh au o populatie majoritar musulmana. Difteria fusese eradicată cu succes în țară, înainte de izbucnirea ei în Aceh și Padang.

Refuzarea, din motive religioase, a vaccinurilor nu este nimic nou. Acesta a fost observata în multe părți ale lumii, printre sectele fundamentaliste ale religiilor importante. Pentru unii fundamentaliști musulmani din Afganistan, Nigeria si Pakistan, refuzarea vaccinului polio a pornit de la o motivatie politica si de la ideea de conspirație pentru sterilizarea musulmanilor din zona. Din păcate, acestea sunt țările în care poliomielita este încă endemică.

ATRAGEM ATENTIA ca, in prezent, chiar si intre ortodocsii din Romania se vehiculeaza, in special prin social media, astfel de sfaturi, de refuzare a vaccinarii copiilor – in esenta criminale – si din pacate chiar si in unele reviste tiparite si vandute la pangarele bisericilor – conform legiilor interne ale BOR, cu acordul episcopiei in cauza.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.