Alexis Tsipras – statisticile sunt facute pentru manipulare

Primul-Ministrul grec Alexis Tsipras a declarat, într-un articol publicat de cotidianul german Tagesspiegel, ca statistiticile privind pensiile grecilor au rol de manipulare. Tsipras urmareste, astfel, sa “contrazica un mit larg răspândit în rândul contribuabililor germani” – care le spune ca “ei sunt cei care plătesc salariile și pensiile grecilor”.

Tsipras insistă ca acest mit nu se potrivește cu adevărul, deși recunoaște că sistemul de asigurari al țării are unele defecte.

Acesta arata ca, în 2009-2015, analizele rapoartelor care sugerează o paralelă cu cheltuielile germane privind pensiile sunt înșelătoare: în 2007, cheltuielile Greciei s-au ridicat la 11,7% din PIB, în timp ce în Germania erau de 10,4%, în același timp. De-a lungul anilor, raportul Greciei a scăzut la 16,2%, în 2013, în timp ce al Germaniei a rămas neschimbat.

“Matematica simplă este indeajuns, ca sa vedem că creșterea cheltuielilor, ca procentaj din PIB… se datorează exclusiv scăderii PIB-ului”, afirma Tsipras, un inginer instruit.

“Trebuie să se înțeleagă că sistemul este sub presiune in termenii veniturilor, și nu atât de mult în cei ai cheltuielilor, precum se zice”.

“În condiții de criză… pensiile părinților finanțeaza de multe ori supraviețuirea copiilor lor. Pensiile persoanelor în vârstă sustin, în ultimă instanță, familii întregi, în care nu exista niciun angajat, sau doar unul, într-o țară în care șomajul a ajuns la 25% în rândul populației și la 50% în rândul tinerilor”.

Este imposibil sa se faca “taieri orizontale” orbeste, în această situație, sustine Tsipras, conform publicatiei Novinite.

“Primul Ministru britanic a declarat că există trei tipuri de minciuni: minciuni, minciuni diabolice și statistici. Să nu permitem utilizarea manipularii indicatorilor, pentru a distruge un acord matur pregatit în întreaga perioadă de consultări intense. Este o obligatia a tuturor”, a conchis Tsipras.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.