Gradina ZOO, facuta cu pretul clopotelor. Pacatul nu ramane nepedepsit (video)

În Tbilisi (Capitala Georgiei), in urma cu doua nopti, a fost un adevarat dezastru. Inundatiile cauzate de ploi, au ucis 12 persoane. De altele nu se mai stie nimic, iar peste 200 de persoane au rămas fără adăpost. Apa a distrus parțial gradina zoologica. Animalele au scapat din custile lor, fiind capturate în întreg orașul.

Cu ocazia Sfintei Liturghii oficiate ieri, Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei a vorbit despre aceasta tragedie. Va oferim, in continuare, traducerea predicii:

“Trăim vremuri speciale. Dacă privim spre istorie noastră si spre trecutul omenirii, nici nu mai gasim astfel de timpuri, precum cele cu care ne confruntăm astazi. Omenirea, după căderea lui Adam și a Evei în păcat, a simțit că acesta este o expresie a păcatului și a pocăintei.

Asta s-a intamplat si în zilele păgânismului. Acesta s-a intamplat, de asemenea, printre evrei. Spre exemplu, au existat mai multe feluri in care păgânii si-au recunoscut starea lor de păcătoșenie. Ei mergeau la mare și isi marturiseau păcatele, valurilor marii. Și, credeau ca valurile le iau si le duc departe păcatele. Evreii si-au ales țapul: isi puneau mâinile pe capul lui, și ii ziceau păcatele. De aceea i se spune “țap ispășitor”. Apoi, eliberau țapul în pustie, iar el urma sa fie mancat de lup sau de un alt animal sălbatic. Deci simțul păcatului a existat întotdeauna.

Trăim într-o perioadă în care vrem să distrugem chiar si acest simț, al păcatului. El este vocea interioara; vocea sufletului; plânsul sufletului. Vrem să-l sugrumam și sustinem ca nu exista niciun păcat; ca sunt niste caracteristici umane și nimic mai mult. Dar, de fapt, exista păcatul.

Fiecare om trebuie să se pocăiască de păcatele lui, înaintea Domnului. Atunci când mergem la Spovedanie, două voci vorbesc în noi. Una spune: “Recunoaște. Marturiseste-ti complet păcatele, ca sa ramai curat”. “O altă voce iti spune: “Nu marturisi, e jenant” – și omul începe să se simtă jenat. De fapt, această a doua voce este a celui rău. De aceea, omul trebuie să-si mărturiseasca sincer păcatele. Sfintii Parinti spun, atunci când te duci la Spovedanie, sa-ti imaginezi că aceasta este ultima ta marturisire.

Astazi, are loc o tragedie teribila in Georgia. Ca rezultat al alunecarilor de teren, al inundațiilor și ploilor, au murit oameni. Gradina Zoo a fost distrusa. Animalele au scapat din custile lor si devin o amenințare pentru oameni.

Probabil că nu va mai amintiti, dar, acum câțiva ani, existau destul de multe informatii despre aceasta gradina zoologica. Când comuniștii au venit in Georgia și au început sa-i persecute pe creștini, pe clerici, cand au început să distrugă biserici si manastiri, s-a dat un decret ca, bisericilor și mănăstirilor, sa le fie scoase clopotele, topite, iar banii strânși sa fie, mai apoi, folositi pentru a crea o gradina zoologica. Deci, gradina zoologica a fost infiintata cu pretul clopotelor mănăstirilor si bisericilor. Prin urmare, această grădină zoologică nu avea cum sa aduca bucurie. Trebuie sa fie inchisa si sa se deschida o alta, in altă parte. Pentru că aceasta este construita pe păcat, și uitati pretul păcatului. Mulți nu-si mai amintesc, dar această informație a fost publicată în presa noastră.

Trebuie să ne amintim că păcatul nu rămâne nepedepsit. Astazi plângem că georgienii au ajuns atat de rau, incat cu costul clopotelor bisericilor au creat o grădină zoologică. Iar rezultatul acesteia este: mai mult de 11 de persoane au fost ucise, unele sunt de negasit, altele distruse. Astăzi, oficiem o slujba pentru cei ucisi. De aici, vom merge la locurile unde s-a întâmplat tragedia, și vom aprinde cate o lumânare pentru cei morți. Fie ca Domnul să oprească aceasta judecata. Domnul sa ne dea pace și unitate. Amin!”.

Patriarhul Ilia al II-lea s-a deplasat, ulterior, în Piața Eroilor, unde a avut loc tragedia, și s-a rugat alaturi de preoti si credinciosi.

Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale a avertizat, intre timp, ca oamenii ar trebui sa se pregateasca din nou de astfel de tragedii, intrucat de astazi (luni) la Tbilisi vor reincepe ploile abundente.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.