Numele biblic Esbaal, descoperit pentru prima oara in afara Bibliei – Biblia este adevarata!

O inscripție veche de 3.000 de ani, descoperita la Khirbet Qeiyafa, face referire la numele biblic Eșbaal. Este pentru prima dată când acest nume este descoperit intr-o inscripție antică.

Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor) / Cap. 8: “33. Lui Ner i s-a născut Chiş; lui Chiş i s-a născut Saul; lui Saul i s-a născut Ionatan, Melchişua, Aminadab şi Eşbaal”.

Numele a fost descoperit pe un vas ceramic (pithos) vechi de 3000 de ani, la Khirbet Qeiyafa, în Israel. Cercetatorii Yosef Garfinkel, Mitka R. Golub, Hagai Misgav și Saar Ganor vor publica studiul lor privind aceasta noua inscriptie, intr-un numar viitor al revistei “Buletinul Scolilor Americane de Cercetare Orientala”.

Inscripția Eșbaal a fost scrisa de la dreapta la stânga, în script alfabetic canaanit. Numele, de obicei tradus ca “Omul lui Baal”, este cunoscut din Biblie. Eșbaal a fost al doilea rege al Israelului, fiul lui Saul și un rival al regelui David.

Claritatea și precizia cu care inscripția a fost scrisa sugerează, conform cercetatorilor, ca inscripția a fost opera mâinii unui scrib calificat si instruit.

“Aceasta noua inscripție marchează o etapă de tranziție între sistemul de scriere folosit timp de 800 de ani, si scrierea oficiala, standard, feniciana, folosita de regatele și statele din Canaan cel puțin din secolul 10 î.e.n”, noteaza cercetatorii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.